Federer: Danas je lakše osvojiti četiri Grend slema zaredom

"To je zaista impresivno, ali nije tajna da je danas lakše uraditi tako nešto. To nikako ne znači da umanjujem Novakov rezultat. To, zapravo, pomaže i meni i Rafi, i bilo kom drugom igraču", kazao je Federer
4285 pregleda 4 komentar(a)
Rodžer Federer, Foto: AP
Rodžer Federer, Foto: AP

Rodžer Federer smatra da je danas lakše nego prije osvojiti četiri Grend slema u nizu, što je u modernoj teniskoj istoriji uradio samo Novak Đoković.

Srpski teniser sada ima tri pehara sa najvećih turnira, šampion je Vimbldona, US opena i Australijan opena, pa će u maju na Rolan Garosu imati šansu da ponovi podvig iz 2016. godine.

"To je zaista impresivno, ali nije tajna da je danas lakše uraditi tako nešto. To nikako ne znači da umanjujem Novakov rezultat. To, zapravo, pomaže i meni i Rafi, i bilo kom drugom igraču", kazao je Federer.

Objasnio je zašto smatra da je danas lakše osvajati velike trofeje u nizu...

"Podloge na kojima se danas igra su slične jedna drugoj. Ranije ste imali ekstremno brze travnate terene i ekstremno sporu šljaku. Razlika je bila tolika da je ekstremno teško bilo uraditi to što je uradio Borg svojevremeno - osvojiti dva puta zaredom Rolan Garos i Vimbldon. Nekada su igrači mogli da osvoje Vimbldon isključivo servis-volej igrom, danas ne moraju. Veća je mogućnost danas da se osvoje četiri u nizu. Ja sam imao tri zaredom i jedno izgubljeno finale, Rafa je, takođe, imao imao tri vezana... Novak je bio blizu nekoliko puta, prije nego što je uspio da veže četiri Grend slema. Sada ima šansu da ponovi to, što bi bilo nevjerovatno ostvarenje, bez obzira što su uslovi drugačiji i lakši", rekao je Federer.

Bonus video: