Zašto teniseri traže više novca na najvećim turnirima?

"O ovome se ne govori dovoljno, niko nam ne kaže - momci, ne možemo da vam damo 50 odsto od prihoda, ali možemo 30 odsto. Niko ništa ne priča", kazao je on
1587 pregleda 0 komentar(a)
Vimbldon, Foto: POOL
Vimbldon, Foto: POOL

Iako će pobjednici Vimbldona u obje konkurencije dobiti 2,35 miliona funti, a poraženi u prvom kolu 45 hiljada, najbolji teniseri današnjice nisu zadovoljni visinom nagrada na najvećim turnirima.

Razlog - zarada organizatora Grend slemova i Mastersa mnogo je veća od nagradnog fonda.

Tako je, recimo, igračima na US openu prošle godine podijeljeno 53 miliona dolara, što je samo 13,9 odsto od prihoda, koji je iznodio 380.144 miliona.

"Tenis je ogroman biznis, tako da oni koji donose novac moraju da budu nagrađeni u skladu sa tim", kazao je Vasek Pospišil, kanadski teniser, jedan od deset članova u Savjetu igrača, čiji je predsjednik Novak Đoković.

"O ovome se ne govori dovoljno, niko nam ne kaže - momci, ne možemo da vam damo 50 odsto od prihoda, ali možemo 30 odsto. Niko ništa ne priča", kazao je on.

Vodeći igrači se, takođe, zalažu da nagrade na manjim turnirima budu veće nego do sada.

"Momci na čelendžerima igraju za kikiriki, a od nečega mora da se počne. Ako Grend slemovi dio zarade doniraju za nagradne fondove na manjim turnirima, problem je riješen. To bi garantovalo igračima koji su od 100. do 300. mjesta na svijetu, da mogu da igraju tenis, a ne da plaćaju da bi igrali", rekao je Pospišil.

Bonus video: