Svijet će sjutra gledati epsko finale - rekordi Federera i tradicija koja ne važi protiv Đokovića

Federer je osvojio svaki turnir na kojem je prethodno dobio Nadala, ali nikada prije mu nakon Španca rival nije bio Đoković
10129 pregleda 17 komentar(a)
REUTERS, Foto: Stefan Wermuth
REUTERS, Foto: Stefan Wermuth

Teniska ikona Rodžer Federer boriće se sjutra za 9. titulu na svetom teniskom terenu, ali sa druge strane je branilac trofeja na Vimbldonu i prvi teniser svijeta, Novak Đoković.

Federer na Vimbldonu ima 101. pobjedu, i niko nikada prije na jednom grend slemu nije ostvario trocifren broj trijumfa, a juče je u pobjedi nad Rafaelom Nadalom odservirao 15 asova. Tako je oborio još jedan rekord Vimbldona jer je iz servisa osvojio 1.405 nebranjivioh poena, osam više od doskorašnejg rekordera, Gorana Ivaniševića, prvaka Vimbldona iz 2001. godine. na trećem je mjestu Pit Sampras sa 1.095 asova.

Uz to, Federer nikada nije izgubio turnir ako je na njemu pobijedio Rafu Nadala, 10 pobjeda nad Špancem je zaslužio u finalu, a pet puta ga je dobio u polufinalu i potom osvojio titulu. Samo... Nikada mu na putu poslije Nadala nija stajao Đoković!

Đoković u međusobnim pobjedama protiv Fedeksa vodi sa 25:22, na grend slem turnirima 9:6, a u finalima ima dva puta više pobjeda 12:6.

"Svi znaju kako je Federer dobar ovdje! Posebno ovdje! Na ovoj podlozi do punog izražaja dolaze karakteristike njegove igre - nevjerovatno brza i bez vremena za rivala da pripremi udarac. Nijedan udarac on ovdje ne ponavlja. Zato je za igrače poput Nadala i mene, koji tražimo vrijeme za pripremnu udarca izuzetno neugodan i osjećamo dodatni pritisak. Ipak, odigrao sam protiv Federera ovdje u dvije godine zredom epska finala i znam šta da očekujem", naglasio je Đoković.

On je Federera dobio u finalima Vimbldona 2014. i 2015. godine.

Bonus video: