Kako je pametno i zahvalno dijete postalo svjetsko čudo

Jednom dok je bio mlađi, rekao je da je njegov cilj da bude najbolji na svijetu. Svi su mu se smijali, ali ja bogami nisam - kaže za „Index” čuveni teniski trener Nikola Pilić
5809 pregleda 6 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Novak Đoković, Foto: Beta/AP

Mentalna stabilnost kakva odavno nije viđena u vrhunskom sportu, uz sve tehničke, fizičke i taktičke kvalitete - skup je faktora koji Novaka Đokovića čine najboljim teniserom na svijetu, jednim od najvećih svih vremena.

Sposobnost da odigra najbolje kada je najpotrebnije, kada je satjeran uza zid, kada se svima čini da je bitka izgubljena, kada protivnikčki navijači već slave, donijela je 32-godišnjem Beograđaninu peti trofej na Vimbldonu, 16. grend slem, i to protiv rekordera u obje pomenute kategorije, Rodžera Federera (20 grend slem pehara, osam Vimbldona).

Kako je sve počelo? Đoković je, na primjer, 2010, imao već 23 godine, a iza sebe „samo” jedan grend slem trofej, osvojen 2008. u Melburnu. Bio je veliki igrač, među najboljima na svijetu, ali daleko iza Federera i Rafaela Nadala - „vječito treći” na ATP listi, barem se tako činilo tada.

A onda je, doslovno, eksplodirao - igrački, psihološki, na svaki način. Desilo se to 2011. godine, u kojoj je osvojio tri od četiri najveća trofeja (godina u kojoj je dobio čak šest finala nad Nadalom), kada je rivalima počeo da lomi psihu, otkada je osvojio više grend slem pehara nego Federer i Nadal zajedno!

Osam godina kasnije Švajcarac ima 20, Španac 18, a najmlađi od njih, Đoković 16 grend-slem trofeja - no, istorija tek treba da se piše...

- Kada je došao kod mene s 13 godina nisam imao pojma da bi mogao da bude vrhunski igrač, a kamoli broj jedan - prisjeća se u razgovoru za portal „Index” hrvatski trener Nikola Pilić, na čijoj se teniskoj akademiji u Minhenu Đoković svojevremeno spremao da pokori svijet.

Srpski teniser radio je sa Pilićem od svoje 13. do 17. godine.

- U tom dobu, kada je došao, niko ni za koga ne može da kaže da će biti najbolji na svijetu. No, Novak me je od prvog dana fascinirao svojom ličnošću, koju ima i danas. Bio je fantastično dijete, inteligentno, pametno, dobro i, što je najvažnije - zahvalno. Moja supruga ga je obožavala i jako cijenila, jer se ponašao kao pravi momak - kazao je Pilić.

Veliki rad je u orbitu izbacio svjetsko tenisko čudo - deceniju i po kasnije, o Novaku Đokoviću pričamo kao o možda najvećem igraču koji je ikada uzeo reket.

- Strašno puno smo radili. Kada je došao, nije znao ni servis ni volej, mijenjali smo i grif, ali je imao neizmjernu želju za učenjem. Kad je imao 15 godina, znao sam da će biti pravi igrač. Nisam mislio da će biti broj jedan ili broj tri, ali bio sam siguran da će postati pravi profesionalac. Jednom dok je bio mlađi, rekao je da je njegov cilj da bude najbolji na svijetu. Svi su mu se smijali, ali ja bogami nisam. Ne mogu da kažem jesam li vjerovao u to, ali sam ga pustio da sanja jer je imao razloga za to - dodao je Nikola.

Nakon svega - Đoković je slavnog trenera učinio još slavnijim.

- Zahvalan sam što sam imao priliku da radim s takvim igračem, s takvim djetetom. Na svaki trening je dolazio pola sata ranije, nije bilo šanse da zakasni. Nikad ništa nije zaboravio, ni najmanju sitnicu i uvijek je bio maksimalno koncentrisan na trening. Jako rano je neke stvari podigao na vrlo visok nivo. Ambicija, karakter, psiha, inteligencija, lukavost… Sve to je imao već kao klinac - prisjetio se Pilić, kojeg posebno oduševljava Novakova mentalna snaga.

- Nevjerovatno je kako izvlači iz sebe ono najbolje kad je najteže, ne znam kako to radi. No, to je taj karakter, volja i fokusiranost koju je pokazivao kao dijete. Osim toga, on ima taj nevjerovatan personaliti, tu je sigurno najjači teniser u istoriji. Uvijek stoji s obje noge na zemlji, a gdje god dođe, pravi je gospodin. To je čovjek koji je živa inspiracija - zaključio je Pilić u razgovoru za „Index”.

Bonus video: