Da li će se zbog Koko Gof promijeniti pravila tenisa?

Koko je nakon Londona ušla u top 150 igračica svijeta i samim tim stekla pravo da igra u kvalifikacijama za US open
10206 pregleda 1 komentar(a)
Koko Gof, Foto: Alastair Grant
Koko Gof, Foto: Alastair Grant
Ažurirano: 19.07.2019. 18:27h

Koko Gof je na Vimbldonu postala teniska i sportska zvijezda, sa 15 godina došla do osmine finala, pobijedila Venus Vilijams...

U prvoj sedmici turnira više se pričalo i pisalo o njoj nego o Đokoviću, Federeru, Nadalu, Simoni Halep...

Koko je nakon Londona ušla u top 150 igračica svijeta i samim tim stekla pravo da igra u kvalifikacijama za US open.

Međutim, organizatori američkog Grend slema žele da je vide u glavnom žrijebu, a ne da rizikuju da ne prođe tri kvalifikacione runde, a spremni su da urade sve da joj uruče specijalnu pozivnicu, iako bi to bilo suprotno pravilima WTA.

Naime, prema propozicijama, igračice koje su mlađe od 16 godina imaju pravo da tokom jedne sezone dobiju tri “vajld karda”.

Koko je ispunila kvotu – u Majamiju, na Roland Garosu i Vimbldonu, gdje joj je dozvoljeno da igra u kvalifikacijama, jer nije imala renking ni za taj nivo takmičenja.

“Očekujemo da vidimo Koko u glavnom žrijebu”, kazao je portparol Američke teniske asocijacije (USTA) Kris Vidmajer.

On je najavio da će se USTA obratiti čelnicima WTA sa zahtjevom da se napravi presedan u njenom slučaju.

Koko Gof je postala ekstremno popularna u Americi nakon Vimbldona, TV kompanije i sponzori smatraju da bi njen nastup u Njujorku bio neophodan za komercijalizaciju i popularizaciju ženskog tenisa, a njen nesvakidašnji talenat je, smatraju u USTA, dovoljan da se pravilo prekrši.

Pismo je, navodno, već stiglo u sjedište WTA, očekuje se odgovor – da li će Koko promijeniti pravila ili igrati mimo pravila?

Ili će, možda, WTA ostati čvrsta u stavu da djevojčica mora da prođe kroz filter kvalifikacija, kao što je uradila na Vimbldonu...

Bonus video: