Boj Velike trojke u Velikoj jabuci

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer boriće se za titulu na US openu. U ovoj deceniji su osvojili 32 od 39 pehara na grend slemovima
5525 pregleda 0 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Eduardo Munoz Alvarez
Novak Đoković, Foto: Eduardo Munoz Alvarez

Decenija dominacije tri najbolja tenisera u istoriji se završava u Njujorku. Velika trojka će se u Velikoj jabuci boriti za 33. od ukupno 40 grend slem pehara u drugom desetljeću XXI vijeka.

Pred US open, koji počinje danas u 17 časova po našem vremenu, vodeći teniski stručnjaci postavljaju samo jedno pitanje - da li će Novak Đokovićosvojiti 17. trofej, Rafael Nadal 19. ili će Rodžer Federer 21. titulom odmaći najvećim rivalima?

Sudeći po prognozama, najveće šanse ima 32-godišnji Srbin, kojeg favorizuju i bukmejkeri, pa se kvota na njega kreće od 2 do 2,1. Đoković je igrao samo jedan turnir nakon magičnog finala Vimbldona, Masters u Sinsinatiju, i izgubio u polufinalu od vjerovatno jedinog predstavnika novog talasa koji može da ugrozi velikane na Flašing Medouzu - Danila Medvedjeva.

Nole je zabrinuo navijače u subotu, jer je dva puta napuštao zajednički trening sa Keijem Nišikorijem i tražio pomoć. Ispostavilo se - zbog žuljeva na desnoj nozi, a koliko je bilo bolno pokazuje i činjenica da je u jednom trenutku izbjegavao da se na nju i osloni.

- Ovo je minoran problem sa stopalom. Žuljevi, kakve bilo ko ima. Nije ovo ništa što bi izazvalo brigu - rekao je aktuelni šampion Otvorenog prvenstva SAD.

Zvanično najbolji sportista svijeta se nada da se problem neće pogoršati, jer je sjajna kretnja njegov najveći adut.

- Volim da klizam po terenu, tako stižem loptice koje mnogi drugi igrači ne mogu. To radim na šljaci, betonu ili travi. Fleksibilnost skočnih zglobova mi je mnogo pomogla u karijeri, ne bi bilo dobro da taj adut ne mogu da koristim - istakao je Đoković, koji će oko 18.30 časova igrati protiv Španca Roberta Karbaljes-Baene.

Srbinu bi, uz žuljeve, problem mogao da predstavlja i nepovoljan žrijeb, jer ga na putu ka finalu čekaju projektovani dueli sa Medvedjevim u četvrtfinalu i Federerom u polufinalu. Ali, rivali bi od njega trebalo da strahuju, jer je osvojio četiri od posljednjih pet grend slemova.

- I dalje sam veoma motivisan, a grend slemovi mi najviše znače, zbog njih se takmičim. I, da, želja mi je da preteknem Federera - poručio je Nole.

Program na stadionu „Artur Eš”, gdje Đoković igra drugi meč po rasporedu, otvaraju šampionka Rolan Garosa Ešli Barti i Zarina Dijas. Australijanka je treća favoritkinja, a prva je Serena Vilijams, koja će u potjeru za 24. grend slemom krenuti blokbasterom - sat nakon ponoći, na „Artur Ešu” će se sudariti sa Marijom Šarapovom.

- Naravno da ću gledati taj meč. Znam da ćete i svi vi gledati taj meč, da će ga svako u Njujorku gledati - bila je više nego jasna Naomi Osaka, koja je prošle godine u finalu savladala upravo Serenu.

I jedna od favoritkinja iz sjenke, Bjanka Andrejesku, jedva čeka da vidi sudar dviju ikona tenisa, u kojem će Maša pokušati da upiše prvu pobjedu nad Amerikankom nakon 2004. godine.

- To će biti najbolji meč za gledanje - rekla je Kanađanka rumunskog porijekla, koja je bila četvorogodišnjakinja kada je Šarapova upisala jedine dvije pobjede protiv Serene, u finalima Vimbldona i WTA šampionata.

Program na najvećem teniskom stadionu na svijetu zatvaraju Federer i Indijac Sumit Nagal, a na „Luj Armstrongu” će redom igrati Karolina Pliškova, Medvedev, Venus Vilijams, Stanislas Vavrinka i Medison Kiz, koji su apsolutni favoriti u svojim mečevima.

Bonus video: