Rus koji je opčinio Ameriku

Medvedjev je od početnih salvi zvižduka, igrom i harizmom uspio da u završnicama svih turnira američke turneje publika apsolutno navija za njega
6780 pregleda 5 komentar(a)
Medvedjev, Foto: Adam Hunger
Medvedjev, Foto: Adam Hunger
Ažurirano: 21.09.2019. 18:27h

Pokoriti Ameriku čini se kao nemoguća misija, naročito ako dolazite iz “redova” višedecenijskog najljućeg rivala, Rusije.

Ipak, nije nemoguće, a dokaz tome je ruski teniser Danil Medvedjev, koji je Ameriku osvojio za svega 35 dana. Sjajni Moskovljanin je igrom, ali i nevjerovatnim šarmom učinio da njegovo ime skandira svih 25.000 navijača u finalu US opena, na najvećem teniskom terenu na svijetu, i to protiv ljubimca publike u Njujorku i gotovo cijelog svijeta, Rafe Nadala.

A ko je 23-godišnji Moskovljanin, trenutno četvrti igrač svijeta i prvi pik prestižnih teniskih eksperata za igrače rođene u 90-im za osvajanje grend slem turnira?

Osim sjajne igre, i harizme da privuče publiku čak i do mjere da zviždi teniskim ikonama kao Novaku Đokoviću u Sinsinatiju ili čak i Nadalu na US openu, Medvedjev je u Njujorku pokazao i nevjerovatnu duhovitost.

Ipak, privatni život mladog Rusa bio je velika nepoznanica. Nakon intervjua za ruski “sport-express” svijet je upoznao i njegovu drugu stranu.

- Tačno je da nemam privatni avion, niti sam spreman da platim 1.000 eura više za biznis klasu. Radije ta dva sata leta provedem u ekonomskoj, a razliku u cijeni potrošim tako što kupim nove točkove na automobilu. Da, volim automobile i upravo razmatram kupovinu jednog novog modela. Jedino o tome se ne konsultujem sa suprugom, a ostalu zaradu ulažemo zajedničkim dogovorom - odgovorio je Medvjedev na konstataciju novinara da je njegov slavni prethodnik, Jevgenij Kafeljnikov, imao privatni avion kada je imao 23 godine.

- Sve je stvar prioriteta. On je imao privatni avion jer je smatrao da treba, što je u redu, ali to mene jednostavno ne interesuje. Ja trošim za ono što mene zanima - kazao je Medvedjev, koji je u avgustu igrao finala u Vašingtonu i Montrealu, osvojio Masters u Sinsinatiju, onda izgubio epsko finale US opena od Nadala.

U finalu Vašingtona bolji od njega u dva taj-brejka bio je Australijanac Nik Kirjos. Upravo je kontroverzni Kirjos, poznat po brojnim neumjesnim komentarima na račun kolega, od Montreala postao najveći obožavalac Medvedjeva, čak je i njegovu sliku postavio na naslovnu stranu svog Tviter naloga.

- Volim i ja Kirjosa, mada se nekad ne slažem sa nekim njegovim postupcima. Što se tiče mečeva na američkoj turneji donijeli su mi puno. Prvenstveno uvjerenost da mogu svakog da pobijedim. Naročito nakon najteže pobjede u karijeri u polufinalu Sinsinatija nad Đokovićem, koji je bio na vrhuncu i dobio je prvi set. Ipak, publika je iznenađujuće bila na mojoj strani i osjetio sam neku iskru, žar kojim sam uspio da se podignem, iako sam realno bio iscrplejn od brojnih prethodnih mečeva. Sada je sve drugačije, jer sam vremenom pronašao i način pripreme koji mi odgovara, kompletirao stručni štab i još smatram da moram podići kondiciju kako bi izbjegao povrede u budućnosti - zaključio je Medvedjev.

Kako je ruske fudbalere ostavio bez sna pred važan meč

Medvedjev ne krije da mu imponuje pažnja i čestitke od vodećih ruskih sportista nakon sjajne američke turneje, u kojoj odigrao nevejrovatna 23 meča za 35 dana.

- Da, čestitali su mi neki moji idoli, i čak sam zbog dužine finala ostavio rusku fudbalsku selekciju bez sna pred kvalifikacionu utakmicu sa Kazahstanom. Srećom Mario Fernadez je Brazilac i riješio je utakmicu u našu korist.

Medvedjev voli fudbal i otkriva za koji ruski tim navija.

- Otac me je kao vatreni navijač Rostova uputio u taj sport od djetinjstva. Poklonik sam Rostova, ali nisam u prilici da gledam utakmice jer sam stalno van zemlje. Kada dođem da igram u Sankt Peterburgu gledam utakmice Zenita, a i družim se sa nekim od ikona tog kluba. Ne žurite da me prozovete izdajnikom, jer i brojni fudbaleri imaju po deset različitih dresova. Dok sam imao vremena igrao sam Fifine igrice, bio dobar u tome, ali sada sam ispao iz forme - istakao je 23-godišnji Moskovljanin.

I dok mu je Zenit uručio dres sa njegovim imenom i brojem 33 na leđima, ruski insajderi tvrde da Medvedjev najviše prati Bajern, i to zbog opčinjenosti umijećem i igrom Roberta Levandovskog.

Bonus video: