Ko u tenisu najviše gubi pandemijom?

Blokada sezone najviše ugrozila Đokovića, Nadalu ne šteti toliko, Federeru čak ide u prilog
2901 pregleda 0 komentar(a)
Đoković i Federer, Foto: Beta/AP
Đoković i Federer, Foto: Beta/AP

Sezona u tenisu je zamrznuta, prvi put u istoriji rejting u ATP ne odražava stanje posljednje 52 sedmice.

A kako se to odražava na poredak i rekorde trojice savremenika i najvećih tenisera u istoriji?

Najtrofejniji od svih, osvajač 20 grend slem titula, Rodžer Federer je i prije problema sa pandemijom koronavirusa uzeo pauzu do sezone trave i operisao je koljeno, tako da njemu obustava takmičenja najviše ide u prilog.

Najviše gubi prvi teniser svijeta Novak Đoković. Njemu propuštanje turnira donosi samo gubitke.

Srpski teniser je pauzu dočekao u nevjerovatnoj formi i sva tri osvojena turnira od starta sezone, a do Vimbldona gotovo da ništa nije branio.

Rano je prošle sezone ispadao na mastersima u Indijen Velsu i Majamiju, čiji je status zamrznut pa će se ti bodovi braniti tek naredne godine.

Đoković je zamrznut na ukupno 282 nedjelje provedene na prvom mjestu rejtinga od početka karijere, a rekord iznosi 310 sedmica, koji je u rukama Federera.

I umjesto da razmišlja o obaranju tog rekorda, Đokoviću ni osvajanje Vimbldona ne garantuje ostanak na prvom mjestu, koje bi preuzeo Rafael Nadal samim plasmanom u finale

Nadal bi tako mogao da smanji zaostatak po broju sedmica na prvom mjestu, jer su bodovi zamrznuti u dijelu sezone u kojem je branio najviše poena. Tačnije, do Vimbldona, Španac brani čak 43 odsto poena, koje zbog blokade sezone ne može da izgubi do tih turnira naredne godine. Rafa ima 9.850 poena, a do Vimbldona je trebao da brani čak 4.260.

Ipak, podatak da Rafa brani trofej US opena, a da je za septembar pomjerena i njegova odbrana Rolan Garosa, stavlja i Španca u ne baš prijatnu poziciju. doduše u kasnijem dijelu sezone. Tako da uz puno dobrih, ima i isto toliko loših vijesti za njega u odluci o pauzi.

Federer je objavio pauzu prije obustave i blokade bodova i mjerenja u rejtingu. Ipak, blokada mu je spasila 45 odsto poena u rejtingu koje bi izgubio uprkos operaciji. Smanjile su se i šanse Đokoviću da obori rekord po broju sedmica na vrhu, a Nadalu da ga već do ljeta dostigne po broju grend slem trofeja na omiljenom Rolan Garosu.

Jedini gubitak Federeru je finansijski, pošto njegov Lejver kup nece biti održan, jer Rolan Garos želi taj termin nakon odlaganja zbog virusa.

Bonus video: