Tenisu prijeti recesija, turniri će preživjeti samo ako se smanje nagrade

"Moramo shvatiti da tenis više neće biti isti, barem jednu, dvije ili tri godine. Ne znam koliko dugo", kazao je Lopes koji bi se u normalnim uslovima pripremao za odbranu naslova u Kvins

1887 pregleda 0 komentar(a)
Lopes, Foto: AP
Lopes, Foto: AP

Teniseri moraju očekivati značajno smanjenje novčanih nagrada na teniskim turnirima kada se sezona nastavi, izjavio je španski igrač Felisijano Lopes.

Lopes, osvajač sedam ATP naslova i direktor turnira u Madridu, smatra da će novčani fondovi za nagrade sljedeće sezone biti pogođeni, prenosi BBC.

"Kompanije i sponzori moraće da otpuštaju zaposlene", kazao je.

"To se događa svugdje u svijetu i prva stvar koje se odriču su sponzorstva tako da će to masovno pogoditi i tenis".

"Moramo shvatiti da tenis više neće biti isti, barem jednu, dvije ili tri godine. Ne znam koliko dugo", kazao je Lopes koji bi se u normalnim uslovima pripremao za odbranu naslova u Kvinsu.

"Igrači moraju da shvate da će biti značajnog smanjenja novčanih nagrada. Vidim scenario gdje će turniri preživjeti samo sa značajnim smanjenjem novčanih nagrada i to ne samo ove, nego i sljedeće godine."

Teniska sezona je suspendovana do 1. avgusta, ali raspored još nije objavljen, a očekuje se da to bude urađeno ove sedmice.

US Open će se vjerovatno igrati u Njujorku od 31. avgusta, iako su neki igrači poput Novaka Đokovića, Nika Kirjosa, Simone Halep i Rafaela Nadala izrazili suzdržanost zbog strogih mjera kojima je cilj sprečavanje širenja koronavirusa.

"Ja lično bih išao na US Open i mislim da većina tenisera to želi", rekao je Lopes.

"Takođe znam da su organizatori US Opena svjesni da dosta tenisera ne želi da dođe i igra tamo. Mislim da US Open ne zavisi samo o vodećim igračima. Moje je mišljenje da oni planiraju da organizuju turnir uzimajući u obzir činjenicu da neki teniseri možda neće igrati", dodao je.

Na kraju je napomenuo da je "uvjeren" da će se Madrid Open održati sredinom septembra s otprilike 30 do 40 posto publike.

Bonus video: