Neuništivi Federer: Mogu da osvojim zlatnu olimpijsku medalju

"Olimpijska medalja je cilj. Da nije tako, ne bih ni učestvovao. Sve je moguće. Mogu je osvojiti u pojedinačnoj konkurenciji, u muškim ili mješovitim parovima. Mislim da imam šansu da pobijedim i u singlu. Za mene je sada teško da se borim za 'broj 1' kroz cijelu sezonu, ali na jednom turniru je sve moguće", kazao je

3333 pregleda 3 komentar(a)
Federer, Foto: AP
Federer, Foto: AP

Rodžer Federer je izjavio da još ne razmišlja o odlasku u penziju i da još uživa igrajući, a da mu je jedan od ciljeva da konkuriše za zlatnu medalju na olimpijskom turniru u Tokiju.

Govoreći u sklopu promocije kompanije koja će biti tehnički sponzor švajcarske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Tokiju, a u kojoj 38-godišnji Federer ima vlasnički udio, otkrio je da se dobro oporavlja od drugog operativnog zahvata na koljenu, zbog čega je odlučio da preskoči ostatak sezone.

"Koljeno je dobro. Odnosno, koliko to može biti nakon druge operacije u istoj godini. Naravno, bilo mi je žao kad sam morao prvi put 'pod nož'. Prije toga već neko vrijeme nisam bio zadovoljan kako je moje koljeno reagovalo i trebalo je nešto da se učini. Nažalost, bila je potrebna i druga operacija", rekao je Federer.

"Cilj mi je da budem u najboljoj formi početkom sljedeće godine. Dug je put, ali ne mogu dočekati da opet budem na sto posto svojih mogućnosti."

Prema vlastitom priznanju, posljednjih mjeseci rijetko je uzimao reket u ruke i to samo kako bi trenirao na teniskom zidu.

Vrijeme je uglavnom provodio u uskom porodičnom krugu sa suprugom Mirkom i četvoro djece, 11-godišnjim blizankinjama Šarlen i Milom, te 6-godišnjim blizancima Lenijem i Leom.

"Prvi put u posljednjih 20 godina sam proveo pet ili šest sedmica na istom mjestu. Naravno da mi je bilo drago. Nije bilo stresa od takmičenja i bio sam vrlo smiren. Nisam bio umoran od putovanja, nije bilo 'džet lega'. Mogao sam da uživam".

Mnogi su pomislili da će se Federeru takav život toliko svidjeti da bi mogao da donese odluku o odlasku u igračku penziju. No, to se nije dogodilo.

"Znam da sam bliže kraju nego početku karijere. Ne znam što će se dogoditi u sljedeće dvije godine. Zato planiram godinu za godinom. Činim to zajedno s Mirkom, uzimam u obzir porodicu, karijeru i moje zdravlje. U ovom trenutku još uživam igrajući i vjerujem da ću moći da uvidim kad će 'mašina' prestati da se okreće, kad će početi da mi ponestaje dah".

Zato iz godine u godinu postaje sve važnija uloga Federerovog dugogodišnjeg kondicionog trenera Pjera Paganinija, koji je već da ga počeo priprema za novu sezonu, ali ne prije nego što je od Federera čuo da to zaista želi.

"Pitao me želim li da prolazim sve one sedmice fizičkih treninga na što sam mu potvrdno odgovorio. Na to mi je rekao da će biti jako dugačko razdoblje, a ja sam mu odgovorio da mi je to jasno, ali da još to želim. Još imam cilj pred sobom: želim još barem jednu godinu da budem učesnik Tura".

Mnogi misle kako je jedan od razloga za ovakvu Federerovu odlučnost nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i još jedan njegov pokušaj osvajanja pojedinačne zlatne medalje, do koje nije stigao na dosadašnja četiri olimpijska turnira na kojima je nastupio.

Švajcarac koji će za nešto manje od dvije sedmice proslaviti 39. rođendan ne skriva tu ambiciju.

"Olimpijska medalja je cilj. Da nije tako, ne bih ni učestvovao. Sve je moguće. Mogu je osvojiti u pojedinačnoj konkurenciji, u muškim ili mješovitim parovima. Mislim da imam šansu da pobijedim i u singlu. Za mene je sada teško da se borim za 'broj 1' kroz cijelu sezonu, ali na jednom turniru je sve moguće."

Federer je ponudio i svoju viziju povratka tenisa na svjetsku sportsku scenu, iako on neće biti dio te priče u ovoj godini.

"Ako će se tenis vratiti, onda će to biti na US openu. Tamo ćemo shvatiti što sve može da se dogodi. Razgovarao sam sa organizatorima i rekli su mi da će konačnu odluku donijeti sredinom avgusta. Biće zanimljivo."

Na US openu još neće biti gledalaca, ali na Rolan Garosu planiraju da popune polovinu mjesta na tribinama.

"To je nevjerojatno, ali i pozitivno. Što se tenisa tiče, već semicama i mjesecima živimo u neizvjesnosti. Nadam se da će se u dogledno vrijeme sve vratiti na staro", poručio je Federer

Bonus video: