Bog tenisa sve bliže tronu

"Volio bih da se vratim da branim titulu. Znam da sam to zaboravio da kažem nakon meča", rekao je Fedeks
71 pregleda 2 komentar(a)
Rodžer Federer, Foto: Reuters
Rodžer Federer, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2018. 13:14h

Kada je 2009. izgubio finale Australian opena od svog nemezisa, Rafaela Nadala, Rodžer Federer je briznuo u plač. Kasnije je priznao da se plašio da će ostati na cifri od 13 grend slem titula, da će tadašnji rekorder Pit Sampras ostati nedostižan...

Devet godina kasnije, Fedeks je opet plakao u „Rod Lejver areni”. Ovog puta od sreće, jer je prigrabio jubilarni 20. pehar na najprestižnijim turnirima pobjedom nad Marinom Čilićem (6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1). Švajcarski Maestro je još jednom zadivio svijet i sa 36 godina, pet mjeseci i 20 dana postao drugi najstariji grend slem šampion u open eri. Ispred njega je samo Ken Rouzvol, koji je 1972. imao 37 godina, dva mjeseca i dan kada je pred svojim sunarodnicima u Melburnu podigao pehar.

Nakon velike pobjede, Federer se se prisjetio da je nešto zaboravio na pobjedničkoj ceremoniji.

"Volio bih da se vratim da branim titulu. Znam da sam to zaboravio da kažem nakon meča", rekao je Fedeks.

Švajcarac je izjednačio rekord Novaka Đokovića i Roja Emersona šestom titulom na Australian openu, kao i podvig Rouzvola, jedinog tenisera koji je do nedjelje osvojio tri grend slema nakon 35. rođendana. Tajna Fedeksove dugotrajnosti je i u pažljivom planiranju rasporeda - prošle sezone je preskočio sve turnire na šljaci, iako je bio potpuno zdrav kako bi se koncentrisao na Vimbldon. I osvojio je osmu titulu u Londonu, ali je Nadal preuzeo 1. mjesto na ATP listi baš zbog velikog broja bodova na najsporijoj podlozi.

Maestro iz Bazela je poručio da ne mari za to, da su mu bitnije titule na grend slemovima, ali bi 5. marta vrlo lako mogao da počne i 303. sedmicu vladavine na ATP listi.

Za to je dovoljno da osvoji titulu na turniru u Dubaiju, koji se igra posljednjih dana februara i prvih marta, jer od juče ima svega 155 bodova manje od Nadala. Fedeks je lani u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osvojio svega 45 od mogućih 500 bodova, a Rafi je pripalo 300 na turniru koji se istovremeno igrao u meksičkom Akapulku, gdje je u finalu poražen od Sema Kverija.

"U pregovorima smo sa organizatorima turnira u Dubaiju. Čuli smo se prije Australian open i rekao sam im da ću odlučiti nakon Melburna, da vidim da li ću biti povrijeđen. Nisam još odlučio. Moguće je da ću igrati, a možda ću pauzirati malo duže", rekao je Federer, koji je posljednji put bio prvi na svijetu 4. novembra 2012.

Sada je u planu odmor sa porodicom u Švajcarskoj, a priznaje da još ne vjeruje da je opet osvojio Australian open.

"Ove godine to djeluje nerealno, ne mogu da vjerujem da sam odbranio titulu sa ovoliko godina. Dostićui broj 20, uzeti šesti pehar ovdje... Teško je to bilo i zamisliti. Ovo je jedan od najspecijalnijih trenutaka u mojoj karijeri, biće mi potrebno vremena da ukapiram da sam to uradio", zaključio je Federer.

Bonus video: