bunt sportista

Proširen bojkot: Osaka odustala od Sinsinatija, nema tenisa jedan dan

Ona se priključila pozivima za pravdu za Džejkoba Blejka kome je policajac u nedjelju pucao u leđa u Kenoši u Viskonsinu

5494 pregleda 0 komentar(a)
Naomi Osaka, Foto: AP
Naomi Osaka, Foto: AP

Japanska teniserka Naomi Osaka povukla se sa turnira Sinsinati u Njujorku iz protesta zbog nasilja prema Afroamerikancima u SAD, a organizatori turnira saopštili su da će se takmičenje prekinuti na jedan dan.

Osaka je noćas trebalo da igra u polufinalu protiv Belgijanke Eliz Mertens, ali je odlučila da se povuče u znak protesta protiv nasilja.

Ona se priključila pozivima za pravdu za Džejkoba Blejka kome je policajac u nedjelju pucao u leđa u Kenoši u Viskonsinu.

Pre nje to su učinili i igrači NBA i WNBA lige, fudbalske i bejzbol lige.

Osaka je navela da kao crnkinja osjeća obavezu da se povuče sa turnira, "kako bi se pažnja usmjerila na to da policija puca u crnce".

"Ne očekujem da će se nešto drastično dogoditi jer ja ne igram, ali ako mogu da učinim da razgovor počne u većinski bijelom sportu, mislim da je to korak u dobrom pravcu. Muka mi je da gledam kontinuirani genocid koji policija čini nad crncima. Iscrpljena sam od isticanja novog heštega na svakih nekoliko dana i izuzetno sam umorna od ponavljanja iste priče, iznova i iznova. Kada će biti dovoljno?", navela je Osaka na Tviteru.

Američka teniserka Sloun Stivens podijelila je tu objavu, uz poruku: "Kaži to glasnije! Ponosna sam na tebe".

Ona je dodala da svi sportisti i ekipe treba da se ujedine u pozivima za pravdu.

Organizatori turnira Sinsinati, koji se održava na terenima US opena u Njujorku, saopštili su da se turnir prekida na jedan dan.

"Kao sport, tenis kolektivno zauzima stav protiv rasne nejednakosti i socijalne nepravde koja je ponovo stavljena u prvi plan u SAD. Teniski savez SAD, ATP i WTA, odlučili su da na vreme prepoznaju ovaj trenutak, pauziranjem turnira u četvrtak 27. avgusta", navodi se u saopštenju.

Na turniru u Sinsinatiju preostalo je da se igraju oba polufinala u muškoj i jedno polufinale u ženskoj konkurenciji i finala.

U konkurenciji tenisera igraće Novak Đoković-Roberto Bautista Agut, kao i Miloš Raonić-Stefanos Cicipas..

Kod teniserki Mertens je već u finalu, a u drugom polufinalu igraju Viktorija Azarenka - Džoana Konta.

Preporučujemo za Vas