Ko će prvi do prvog grend slema?

Nakon šest godina, US open će dobiti novog vladara, u finalu prije finala igraju Tim i Medvedev, Zverev favorit protiv Karenja Buste

9489 pregleda 3 komentar(a)
Dominik Tim, Foto: Reuters
Dominik Tim, Foto: Reuters

Prvi grend slem u eri pandemije koronavirusa bliži se uspješnom kraju. Prvi US open u istoriji koji se igra bez publike dobiće novog šampiona. Prvi put nakon šest godina, a to je bilo jasno još od diskvalfikacije prvog favorita grend slema, Novaka Đokovića u osmini finala na kraju prvog seta sa Špancem Pablom Karenjom Bustom.

Upravo je Busta jedan od današnjih polufinalista i igraće s petim nosiocem, Njemcem Aleksandrom Zverevim, ali finale prije finala je polufinalni obračun drugog i trećeg nosioca - Austrijanca Dominika Tima i Rusa Danila Medvedeva.

Medvedev
Medvedevfoto: Beta/AP

Treći reket svijeta i drugi nosilac u Njujorku, Tim, očekuje veliku borbu za prolazak u finale US opena.

- Gledao sam puno Danilovih mečeva, tačnije većinu. Nažalost, propustio sam prošlogodišnje finale, ali sam to potom ispratio na jutjubu. Bilo je to definitivno jedno od najboljih grend slem finala u istoriji. Rekao bih da je Danil vrlo blizu velikoj trojci svjetskog tenisa u smislu da može da igra na najvećem nivou i najbolju igru forsira koliko god treba - četiri, pet ili šest sati. Tako da će mi biti vrlo, vrlo teško. Ali radujem se meču. Biće to sjajno polufinale - kazao je 27-godišnji Austrijanac.

On u međusobnim duelima s tri godine mlađim Rusom vodi sa 2:1. Ipak, Tim je bio deklasiran u posljednjem obračunu - prošlogodišnjem četvrtfinalu Montreala - Danil mu je prepustio svega četiri gema (6:3, 6:1).

Medvedev brani prošlogodišnje finale izgubljeno u pet setova od Rafaela Nadala. Rus je tokom trećeg seta četvrtfinala sa zemljakom Andrejem Rubjovim dva puta tražio pomoć fizioterapeuta. Jednom zbog desnog ramena, a potom i zbog grčeva u nozi. No, i tokom prošle godine je Medvedev imao sličnih problema, ali se to na njegovu igru nije odrazilo u završnicama turnira. Medvedev još nije izgubio set na US openu ove godine, pošto je “preživio” dvije vezane set lopte u meču s Rubljovom u prvom setu. Ukoliko uspije da osvoji turnir bez izgubljenog seta ponoviće uspjeh Nila Frejzera, kojem je to jedino uspjelo 1960. godine. Rusija se nada tome, pošto na titulu u Njujorku čeka tačno 20 godina i trofeja Maratu Safinu.

- Tim igra agresivan tenis, a njegov forhend je stalna i ozbiljna prijetnja. Iz vlastitog iskustva znam koliko je teško igrati protiv Dominika, posebno na šljaci. Na ovoj podlozi bi trebalo da mi bude lakše. Međutim, pitanje je i koliko lakše jer je napredovao u igri na tvrdoj podlozi i ne zaboravljam da je igrao u finalu Australijen opena. Želim da vjerujem da je lakše protiv njega na ovoj podlozi i to je sve. Raduje me da se odlično osjećam, a što više bude pobjeda u nizu, to mi donosi i dodatnu dozu samopouzdanja. Spreman sam na 100 odsto - kazao je Rus.

On od četvorice kandidata za titulu ima najbolji rezultat u Njujorku - finale. Španac Busta je ponovio najbolji uspjeh jer je bio polufinalista 2017. godine, dok su Tim i Zverev prethodno stizali samo do četvrtfinala

Karenjo Busta
Karenjo Bustafoto: Reuters

Busta je 20. kosturaš, Zverev peti i favorit je, pošto je dobio oba međusobna duela. Busta, ipak, ima odličan skor na brzoj podlozi na kojoj čak bilježi bolje rezultate nego na šljaci.

Aleksander Zverev
Aleksander Zverevfoto: Beta/AP

- U polufinalu sam, iako nisam igrao najbolje. Ponekad je važnije pronaći način za pobjedu od najbolje igre. Smatram da sam i dovoljno naučio i da neću podleći pritisku igranja u završnici grend slema. Napokon sam probio tu barijeru u Njujorku i ne želim da se zaustavim - kazao je 23-godišnji Njemac, prvi polufinalista te zemlje još od Borisa Bekera 1995. godine.

Bonus video: