Cijeli život sam posvetio tome da osvojim grend-slem

"Očekujem da će sada za mene biti lakše da igram na najvećim turnirima. U glavi mi je do sada bila misao kako sam imao veliku karijeru, bolju nego što sam mogao da sanjam, ali sve do danas mi je nedostajao jedan od najvećih ciljeva"

4511 pregleda 56 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Treći teniser svijeta, 27-godišnji Austrijnac Dominik Tim, pobjedom protiv 23-godišnjeg Njemca Aleksandera Zvereva u finalu US Opena (2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6) postao je prvi igrač rođen u 1990-ima koji je osvojio grand-slem trofej.

Tim je do svog prvog naslova stigao u svom četvrtom nastupu u finalu - dosada je gubio na Rolan Garosu 2018. i 2019. od Rafaela Nadala i godine na Australijen openu od Novaka Đokovića.

Austrijanac je postao i prvi igrač u open eri, a prvi uopšte od 1949. koji je u finalu US opena nadoknadio dva seta zaostatka.

Nije to bilo sve, pošto je Tim u petom setu gubio sa 5:3...

"Očekujem da će sada za mene biti lakše da igram na najvećim turnirima. U glavi mi je do sada bila misao kako sam imao veliku karijeru, bolju nego što sam mogao da sanjam, ali sve do danas mi je nedostajao jedan od najvećih ciljeva. Sada kada sam ga ostvario, nadam se da ću biti opušteniji i da ću igrati slobodnije na najvećim turnirima. Praktično sam čitav svoj život posvetio tome da osvojim jedan grend slem i sada sam uspio, a to je veliko postignuće kako za mene tako i za moju porodicu i stručni tim", kazao je Tim.

On je tako postao drugi Austrijanac koji je osvojio grend slem trofej pridruživši se Tomasu Musteru koji je osvojio Rolan Garos 1995. Takođe, postao je peti igrač koji je nadoknadio zaostatak od 0:2 u setovima u finalu, a sva četiri dosadašnja slučaja dogodila su se na Rolan Garosu (Borg protiv Orantesa 1974, Lendl protiv Mekinroa 1984, Agasi protiv Medvedeva 1999. i Gaudio protiv Korije 2004).

Razočarani Zverev nakon svog prvog grend slem finala izjavio je kako je prerano za sagledavanje pozitivnih stvari koje je učinio u protekle dvije sedmice u Njujorku.

"Bio sam toliko blizu da postanem grend slem šampion. Dijelilo me nekoliko poena, ali ne mislim da je ovo bila moja posljednja šansa. Vjerujem da ću jednom ipak uspjeti. Ključni trenutak je bio kada sam izgubio servis početkom trećeg seta, od tada je on počeo da igra puno bolje, a ja puno lošije. S obzirom da sam izgubio finale i to sa 7:6 u petom setu nakon što sam vodio 2:0 u setovima, naravno da mi sada nije lako da se koncentrišem se na pozitivne stvari. Trebaće mi dva-tri dana za to", izjavio je Zverev.

Zverevov dosadašnji najbolji rezultat u karijeri na grend slem turnirima bilo je polufinale ovogodišnjeg Australijen opena u kojem je takođe izgubio od Tima.

Bonus video: