Đoković juri Federera, Nadal za prvi trofej u O2 areni

Nadal startuje danas u pokušaju da napokon osvoji London, Đoković sjutra kreće u lov na rekord Federera

26495 pregleda 33 reakcija 15 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Već 50 godina najbolji svjetski teniseri zatvaraju sezonu na ATP šampionatima, čije 51. izdanje počinje danas u Londonu. Osam igrača koji su obilježili godinu sudariće se u glavnom gradu Engleske 12. put uzastopno, ali i posljednji pred selidbu u Torino.

U čast prvog turnira, prva grupa od četiri tenisera nazvana je „Tokio 1970”, druga se zove „London 2020”.

U grupi koja nosi ime glavnom grada Japana nosilac je prvi reket svijeta, Srbin Novak Đoković, a uz njega su pobjednik i finalista Mastersa u Parizu, Rus Danil Medvedev i Njemac Aleksandar Zverev, te debitant na završnim turnirima, Argentinac Dijego Švarcman.

Prvi će danas na teren igrači iz grupe „London 2020”, čiji je nosilac drugi reket svijeta Španac Rafael Nadal, koji će većeras od 21 sat igrati protiv debitanta, Rusa Andreja Rubljova.

Turnir u „O2 areni” od 15 časova otvoriće Dominik Tim i Stefanos Cicipas, što će biti repriza prošlogodišnjeg finala, u kojem je Grk porazio Austrijanca.

Đoković je do sada osvojio pet titula na ATP šampionatima i mogao bi da se izjednači sa rekorderom, Švajcarcem Rodžerom Federerom. Nole, zanimljivo, nema titulu u Londonu od 2015. godine, iako mu dvoranski uslovi i podloga najviše odgovaraju. Posljednji put je igrao u finalu 2018, kada je izgubio od Zvereva.

foto: Graphic News

Nadal, s druge strane, nikada nije osvojio titulu na završnom turniru. Nastupio je 10 puta, a do finala je stigao 2010. i 2013, kada je izgubio od Federera, odnosno Đokovića.

- Mogu da tražim izgovore i razloge za to, ali brojke su jasne. Igrao sam manje u dvorani, jer tu nisu idealni uslovi za moj stil igre od početka karijere. Ipak, posljednjih godina sam igrao bolje u zatvorenom nego na početku karijere. Nadam se da ću ove sedmice i to promijeniti - rekao je Kralj šljake.

Tim je zbog problema sa povredom propustio Masters u Parizu, a i Cicipas se žalio na bolove u leđima. Švarcmanu je žao što nije u grupi sa njima i Nadalom.

- U grupi sam sa igračima kojima odgovara ova podloga, u drugoj su igrači poput mene, više vole šljaku. Protiv Đokovića nema taktike, samo daješ sve od sebe, sa Medvedevom i Zverevom nema prijema i razmjena, jer imaju razoran servis - objasnio je Argentinac.

Bonus video: