Djevojka sa tri prsta: Franćeska Džons na korak od Grend slema

Ona boluje od rijetkog sindroma ektrodaktilija-ektodermalna displazija (EEC), odnosno rascjepa prstiju, rano djetinjstvo je provela na operacijama i u bolnicama, ali ništa nije moglo da je spriječi da ispuni snove

10583 pregleda 0 komentar(a)
Franćeska Džons, Foto: Printscreen
Franćeska Džons, Foto: Printscreen

Iako Australijan open počinje tek 8. februara, kvalifikacije su već u toku.

I početak 2021. godine donio je lijepu, neobičnu priču o djevojci koja ima takav hendikep da gotovo nevjerovatno zvuči i sam podatak da igra tenis, a ne da se nalazi na pobjedu od glavnog žrijeba Grend slema.

Franćeska Džons je 20-godišnja Britanka, koja na rukama ima po tri prsta.

Ona boluje od rijetkog sindroma ektrodaktilija-ektodermalna displazija (EEC), odnosno rascjepa prstiju, rano djetinjstvo je provela na operacijama i u bolnicama, ali ništa nije moglo da je spriječi da ispuni snove.

I na nozi ima hendikep - na lijevoj joj fali jedan prst, a na desnoj čak dva!

Ona se sa devet godina iz Bredforda preselila u Barselonu i trenirala u akademiji “Sančes-Lasal” u kojoj su nekada trenirali i Rafael Nadal i Endi Marej.

Ljetos je igrala četvrtfinale turnira u Pragu, prvi put ušla među 200. najboljih na svijetu, a trenutno je 241.

U prvom kolu kvalifikacija pobijedila je Rumuniju Moniku Nikulescu (144. na WTA listi), što joj je bio prvi trijumf na nekom Grend slamu, a zatim i Hrvaticu Janu Fet,

Od ulaska u glavni žrijeb sad je dijeli tek samo korak - Kineskinja Jia-Jing Lu (200. WTA) sa kojom igra u srijedu ujutro.

"U tenisu sam 100 posto i iako sam se mučila, nadam se da ću doći do vrha mada znam da ni tada neće sve biti ružičasto. Sada sam došla do tačke u kojoj mogu da dokažem da se sa željom i voljom može napraviti sve", kazala je Franćeska.

Bonus video: