Priča iz teniskog karantina, Danka Kovinić se ne žali: Jedva smo čekali da dođemo

Najbolja crnogorska teniserka juče poslije šest dana izašla iz karantina u Melburnu i kaže za TV Vijesti da su brojne žalbe njenih kolega i koleginica uoči prvog grend slema u sezoni - pretjerane

16240 pregleda 22 reakcija 15 komentar(a)
Danka Kovinić na jednom od prethodnih Australijan opena, Foto: Ausopen.com
Danka Kovinić na jednom od prethodnih Australijan opena, Foto: Ausopen.com

Tenis je ovih dana u centru pažnje svjetske sportske javnosti, ali ne zbog turnira - već zbog karantina.

Učesnici Australijan opena prolaze kroz neobičnu fazu - izolovani su u sobama u hotelima u Melburnu, zbog strogih mjera lokalnih vlasti, i to samo 20-ak dana pred početak prvog Grend slema. Čak 75 učesnika ne može ni da trenira u kontrolisanim uslovima - sedam je zaraženo, a ostali su kontakti zaraženih osoba.

Sve to stvara nervozu, a čuju se i teške riječi. Tako je španski teniser Roberto Bautista Agut boravak u hotelskoj sobi uporedio sa zatvorom...

U Melburnu je i Danka Kovinić. I ona je u karantinu, a juče je prvi put od dolaska napustila hotelsku sobu i odradila prve treninge.

- Malo smo izgledale kao ‘pijane’ na treningu, kao da smo došle sa visinskih priprema. Bilo je neobično, ali važno je da smo počele - kazala je Kovinić za TV Vijesti.

Njeni utisci iz karantina su drugačiji od onih koji se šire društvenim mrežama - kaže da razumije situaciju, a da ne razumije brojne negativne komentare kolega i koleginica.

Ona je prije pet dana doputovala u Australiju, smještena je u hotelsku sobu sa pogledom na Melburn park, gdje će za 20-ak dana četvrti put u karijeri igrati u glavnom žrijebu Australijan opena.

Imala je sreću da nije bila na letovima na kojima su registrovani slučajevi zaraze, tako da je juče odradila prve treninge.

S obzirom na to da je imala negativne testove i da nije bila u kontaktu sa zaraženim osobama, trebalo je, kaže, i ranije da krene u pripreme.

- Mi ne možemo sami da idemo do autobusa koji voze na treninge. Organizatori nas pozovu, najave se da dolaze, pokucaju i mi izlazimo. Događalo se da kažu da dolaze za pet minuta, ja i moja partnerka se spremimo, čekamo i pola sata, a zatim nas obavijeste da je trening otkazan, bez objašnjenja. Bilo je, dakle, malo zbunjujuće, ali sada je sve u redu. Kasnili smo malo na prvi trening, malo je neobičan sistem. Bile smo prvog dana na terenu broj 11, mogle smo zatim u teretanu u šatoru broj 11, a od sprava su bile samo traka i bicikl. Tako je kako je, moramo da se prilagodimo.

I to je Danki bio jedini problem za sada - za razliku od velikog broja njenih koleginica i kolega koji su se na društvenim mrežama i u porukama žalili na tretman koji imaju u Melburnu.

- U redu je da imaš svoje mišljenje, da kažeš šta ti nedostaje, ali mislim da su pretjerali sa objavama na društvenim mrežama, posebno kada je u pitanju hrana na koju se mnogi žale. Tačno je da hrana nije kakva bi trebalo da bude, ali svi imamo po 100 dolara dnevno, koje plaća organizator, da bismo mogli da naručimo ono šta želimo da jedemo. Ne znam zašto se neko žali, kada već dobija novac da jede šta hoće. Svi smo jedva čekali da dođemo, da počnu turniri i sada kada smo tu - ne odgovara im.

Danka ističe da su organizatori uradili sve što su mogli da se turnir održi, ali da protiv pravila zdravstvenih vlasti nisu mogli, posebno nakon što je Melburn posljednjih šest mjeseci bio u potpunom lokdaunu.

- Zaista su uložili nenormalne napore da se sve ovo ostvari, počev od toga da organizuju 17 čarter letova da dođemo svi u Australiju, a u avionima je od oko 300 mjesta bilo samo 60-ak putnika. Sve su mjere preuzete da se turnir održi.

Za sada Danka Kovinić može da boravi van hotelske sobe samo kada ide na treninge - dva sata dnevno, a od 29. januara njoj i svim učesnicima ističe obavezni karantin, tako da će u Melburnu moći da se vrate potpuno normalnom životu profesionalnog sportiste. Australijan open se neće održati u balonu, kao US open prošle godine.

- Kada napustimo karantin 29. januara vraćamo se u normalu - možemo da nađemo privatni smještaj, da šetamo, idemo u restorane... Tereni su slobodni, naravno uz maske i uz sve bezbjednosne mjere. Australijan open - omiljeni turnir

U ovim vanrednim okolnostima nije moguće davati prognoze oko ishoda Australijan opena, niti iznositi očekivanja - Dankina se, ipak, ne mijenjaju, želi da ode dalje od 2. kola, do koga je stizala 2016. i 2017.

- Nadam se trećem kolu, a ako se sve poklopi možda i dalje. Mislim da sam spremna, ali nikad se ne zna - i žrijeb, i raspoloženje i forma, sve to utiče.

Za nju je Australijan open, priznaje, poseban turnir, kao i velikom broju tenisera i teniserki.

- I Australija mi je omiljena zemlja, pored, naravno, naše Crne Gore, i Australijan open mi je omiljeni turnir. Nekako su ljudi potpuno posvećeni nama, ljubazni, predusretljivi... Ne kažem da na drugim turnirima ne vode računa o igračima, ali ovdje je to dosta izraženije.

Australijan open kreće 8. februara, dok prvog dana narednog mjeseca počinju dva pripremna turnira u Melburnu. Na jednom od njih igraće i Danka Kovinić, koja žrijeb dočekuje sa 77. pozicije na WTA listi.

Bonus video: