Vimbldon: Posljednji Manic Monday

Na Vimbldonu se danas igra svih 16 mečeva osmine finala u muškoj i ženskoj konkurenciji, što se više neće ponoviti

3999 pregleda 1 komentar(a)
Čak 18. put igra u osmini finala Vimbldona i nikada nije izgubio: Rodžer Feder, Foto: Alastair Grant
Čak 18. put igra u osmini finala Vimbldona i nikada nije izgubio: Rodžer Feder, Foto: Alastair Grant

Najbolji dan koji je tenis ikada imao, kako je to opisao Džon Mekinro, danas odlazi u istoriju - na terenima Vimbldona zakazan je posljednji Manic Monday, ponedjeljak u kojem se igraju svi mečevi osmine finala na nezvaničnom prvenstvu svijeta.

Apsolutni rekorder je svakako osmostruki šampion Rodžer Federer, koji će 18. put u karijeri igrati u osmini finala na čuvenoj adresi SW19. Maestro iz Bazela na zatvaranju programa na Centralnom terenu igra sa Italijanom Lorencom Sonegom. I pokušaće da održi perfektan skor na Manic Monday, jer nikada nije izgubio u ovoj rundi Vimbldona.

- Osjećam da sam pronašao svoj ritam. U 3. kolu protiv Kamerona Norija sve je bilo kako sam želio - servirao sam gdje želim, osvajao gemove kako sam planirao, dobro podnosio promašaje i pogrešne odluke. Na pauzama sam sjedio u stolici i bio bez ikakvih misli, ni pozitivnih, ni negativnih. Samo sam sjedio i opuštao se. Tako želim da bude, to je za mene veoma pozitivan znak - rekao je Maestro iz Bazela, koji je protiv Norija stigao do cifre od 1.250 pobjeda na ATP turu.

Program na najkultnijem terenu „bijelog sporta” počinje u 14.30 časova, kada će Novaku Đokoviću na crtu izaći Kristijan Garin. Aktuelni šampion nije favorit samo danas, već ga mnogi već „vide” sa 20. grend slem titulom u rukama, čime bi se izjednačio sa Federerom i Rafaelom Nadalom na 1. mjestu vječne liste.

Nakon njih, na Centralnom terenu igraće tinejdžerska senzacija Koko Gof i šampionka iz 2018, Andželik Kerber.

Veoma uzbudljiv meč trebalo bi da odigraju prva igračica svijeta Ešli Barti i šampionka Rolan Garosa Barbora Krejčikova, koja je u seriji od 15 pobjeda, a spektakl se očekuje i u duelima Danila Medvedeva i Huberta Hurkača, Denisa Šapovalova i Roberta Bautista-Aguta...

U fokusu javnosti biće i debitant na Vimbldonu, Sebastijan Korda. Sin nekadašnjeg šampiona Australian opena, Petra Korde, slavi 21. rođendan i pokušaće da sebe časti pobjedom nad Karenom Hačanovim. Osim oca, savjete mu daje i osmostruki grend slem šampion Andre Agasi, što se pokazalo kao dobro u Haleu, gdje je na putu do četvrtfinala izbacio Bautista-Aguta i Keija Nišikorija.

- Razgovaram sa Andreom od ljeta prošle godine. On je sjajna osoba, govori mi šta bi trebalo da radim. Kada sam u 3. kolu igrao sa Denom Evansom, rekao mi je samo da uživam na Centralnom terenu, da zgrabim tu priliku i uživam - rekao je 50. igrač svijeta.

Organizatori su saopštili da će u završnici tribine moći da budu ispunjene do posljednjeg mjesta - na Centralni teren staje 14.979 ljudi, a na Terenu 1 tačno 12.345.

RASPORED

CENTRALNI TEREN (14.30)

Novak Đoković (1) - Kristijan Garin (17)

Koko Gof (20) - Andželik Kerber (25)

Rodžer Federer (6) - Lorenco Sonego (23)

TEREN 1 (14.00)

Ešli Barti (1) - Barbora Krejčikova (14)

Feliks Ože-Alijasim (16) - Aleksander Zverev (4)

Ema Radukanu - Ajla Tomljanović

TEREN 2 (12.00)

Iga Sfjontek (7) - Ons Žabur (21)

Marton Fučovič - Andrej Rubljov (5)

Hubert Hurkač (14) - Danil Medvedev (2)

TEREN 3 (12.00)

Jelena Ribakina (18) - Arina Sabaljenka (2)

Denis Šapovalov (10) - Roberto Bautista-Agut (8)

TEREN 12 (12.00)

Mateo Beretini (7) - Ilja Ivaška

Karolina Pliškova (8) - Ljudmila Samsonova

Paula Badosa (30) - Karolina Muhova (19)

TEREN 18 (12.00)

Karen Hačanov (25) - Sebastijan Korda

Medison Kiz (23) - Viktorija Golubić

Bonus video: