Đoković pred vratima raja, može li Beretini da zaustavi istoriju

Srpski as danas (15 časova) protiv Matea Beretinija u finalu Vimbldona igra za 20. grend slem titulu

16658 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Imao je Denis Šapovalov sve u svojim rukama u 1. setu polufinala Vimbldona. Rano je napravio brejk, na 5:4 servirao za vođstvo i na 30:30 bio na pragu set-lopte nakon nekoliko sjajnih udaraca.

Novak Đoković je otišao u pogrešnu stranu, rukom dodirivao zemlju, ali je mladi Kanađanin prebacio teren i svakome ko je ikada gledao srpskog majstora na djelu bilo je jasno da je tada meč riješen.

Po ko zna koji put u karijeri, prvi reket svijeta se vratio iz gotovo izgubljene situacije, da bi to iko pripisivao sreći ili slučajnosti. Jednostavno, njegove nestvarne defanzivne sposobnosti natjeraju rivale da traže nemoguće uglove, da se uvijek trude da izvedu savršen potez, zbog čega im često zadrhte ruke.

- Protiv Novaka možete da dobijete neke šanse i morate da ih iskoristite. Pravi ogroman pritisak na rivale u najvažnijim poenima, osjetiš kad podigne nivo igre - govorio je uplakani Šapovalov nakon poraza u polufinalu.

Đoković na tom meču nije blistao, ali je upisao 20. pobjedu zaredom na grend slemovima i došao na korak od 20. titule na najvećim turnirima, čime bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, ali i ostao u igri za zlatni slem. To je do sada uspjela samo Štefi Graf 1988. godine, koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Seulu i sva četiri najveća turnira.

- Titula bi mi značila sve. Zato sam ovdje, zato igram tenis - jasno je poručio 34-godišnji Beograđanin.

Đoković je izgubio prvi set na turniru od 250. igrača na svijetu Džeka Drejpera, dok je trava još bila svježa. Sada, kada se oko osnovne linije sve pretvorilo u zemlju, u prašinu su otišle i nade njegovih protivnika da bi mogao da stane na putu ka istoriji.

Šansu, doduše veoma malu, imaće Mateo Beretini, koji će se potruditi da senzacijom počne istorijski dan za italijanski sport u Londonu. Teniser rođen prije 25 godina u Rimu se oslanja na razorni servis i sjajan forhend, ali je za obračun sa najboljim teniserom na svijetu potrebno mnogo više. Prevashodno iskustvo u ovakvim obračunima, a debitant na grend slemovima ga nema...

Veliko finale, po tradiciji, počinje u 14 časova po britanskom, tj. 15 po našem vremenu.

121. finale u karijeri igraće Đoković i boriti se za 85. titulu

30. put nastupiće srpski as u grend slem finalima i pokušati da prigrabi 20. pehar, čime bi se izjednačio na 1. mjestu vječne liste sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom

36 pehara na mastersima je osvojio prvi reket svijeta, po čemu je na vrhu izjednačen sa Nadalom, s tim da je Đoković jedini bio najbolji na svih devet turnira iz serije 3 igrača koja su bila u Top 10 imaju pozitivan skor protiv Đokovića - Marat Safin (2:0), Fernando Gonsales (2:1) i Endi Rodik (5:4), a po pobjedu i poraz su upisali Giljermo Korija i Sebastjan Grožan. Svi ti mečevi su uglavnom igrani davno, dok je Nole još bio tinejdžer. Protiv preostala 63 igrača iz Top 10 ima pozitivan skor

316 pobjeda na grend slemovima ima Đoković i ispred njega je samo Federer sa 369

Bonus video: