Optužila moćnog političara da ju je silovao i nestala: Niko ne zna gdje je kineska teniserka

Ranije ovog mjeseca, 35-godišnja Šuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, napisala je na društvenim mrežama da ju je bivši zamjenik premijera Žang Gaoli "natjerao na seks"

7448 pregleda 4 komentar(a)
Peng Šuai, Foto: Reuters
Peng Šuai, Foto: Reuters

Svjetska teniska zajednica sve je zabrinutija zbog situacije kineske teniserke Peng Šuai, koja je nestala nakon što je optužila uticajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na polni odnos.

Ranije ovog mjeseca, 35-godišnja Šuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, napisala je na društvenim mrežama da ju je bivši zamjenik premijera Žang Gaoli "natjerao na seks".

Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni polni odnos.

Kineski online cenzori brzo su izbrisali objavu s platforme Weibo, uklonili sve dokaze o optužbama protiv uuicajnog člana kineske vlade, a Peng je od tada nestala.

Vođstvo WTA pozvalo je da se tvrdnje 35-godišnje teniserke istraže "potpuno, pošteno, transparentno i bez cenzure".

Portorol kineskog ministarstva vanjskih poslova Žao Lijian, upitan da odgovori na pitanje u vezi Peng, rekao je:

"Nisam čuo za pitanje koje ste postavili."

Dodao je da "ovo nije diplomatsko pitanje", ali nije komentarisao sudbinu kineske teniserke, navodi agencija AFP.

Nije se oglasio ni Kineski teniski savez.

Njena objava početkom novembra da ju je seksualno zlostavljao jedan od najmoćnijih kineskih političara i dalje je izbrisana s kineskog interneta.

"Naš apsolutni i nepokolebljivi prioritet je zdravlje i sigurnost naših sportista," stoji u saopštenju krovne organizacije ženskog tenisa.

Predsjednik WTA Stiv Sajmon je za Njujork Tajms izjavio kako je dobio potvrdu od nekoliko izvora, uključujući Kineski teniski savez, da je Peng "sigurna i da nije ugrožena".

Međutim, prema njegovim riječima, niko povezan s WTA nije mogao direktno da kontaktira Kineskinju kako bi potvrdio njen status.

Upravno tijelo muškog tenisa (ATP) u ponedjeljak je podržalo WTA u nastajanju da se istraži njena situacija.

Sadašnje i bivše igralixe izrazile su veliku zabrinutost na društvenim mrežama za sigurnost bivše najbolje teniserke svijeta u parovima i pobjednice dva Grend slem turnira s Tajvankom Hsie Su-Vei, na Vimbldonu i Rolan Garosu 2013. i 2014. godine.

"Poznajem Peng od njene 14. godine. Svi bi trebali da budu zabrinuti. To je ozbiljno. Gdje je? Je li sigurna? Bila bih srećna za bilo kakvu informaciju", napisala je pobjednica 18 Grend slem turnira u pojedinačnoj konkurenciji Amerikanka Kris Evert.

Oglasio se i najbolji igrač svijeta Novak Đoković.

"Nemam puno informacija na tu temu, čuo sam za to prije seda dana i iskreno, šokantno je da je nestala", kazao je srpski as.

"Nema se što drugo reći. Nadamo se da će je pronaći, da je dobro. Užasno je, samo mogu da zamislim kako se njena porodica osjeća", dodao je.

Žang, koji sada ima 75 godina, bio je potpredsjednik Vlade između 2013. i 2018, a bio je član Stalnog odbora Politbiroa između 2012. i 2017.

Jedan od najmoćnijih kineskih političara nije javno reagovao na optužbe.

Bonus video: