Predsjednik MOK-a razgovarao sa Peng: Bezbjedna u svom domu

Osim Baha, u video pozivu učestvovala je i predstavnica sportske komisije MOK Ema Terho i članica MOK Li Lingvej, nekadašnja predsjednica Teniskog saveza Kine

2548 pregleda 0 komentar(a)
Bah, Foto: Reuters
Bah, Foto: Reuters

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah razgovarao je danas sa kineskom teniserkom Peng Šuai oko 30 minuta, koja je rekla da je "bezbjedna i da je dobro".

Kako je saopštio MOK, Bah je sa Peng razgovarao putem video poziva, a ona se javila iz Pekinga. Za Peng vlada zabrinutost, nakon što je nestala iz javnosti kada je početkom novembra objavila na društvenim mrežama da ju je seksualno zlostavljao bivši zamjenik premijera Kine.

Peng se danas pojavila na teniskom turniru za mlađe kategorije u Pekingu, a organizatori turnira su objavili na društvenim mrežama fotografije kako Peng stoji pored terena, maše i potpisuje velike komemorativne teniske loptice za djecu.

Osim Baha, u video pozivu učestvovala je i predstavnica sportske komisije MOK Ema Terho i članica MOK Li Lingvej, nekadašnja predsjednica Teniskog saveza Kine.

Kako se navodi, Peng je zahvalila MOK na brizi.

"Objasnila je da je dobro i da je bezbjedna, da živi u svom domu u Pekingu, ali da bi željela da se poštuje njena privatnost. Zbog toga u ovom trenutku želi da provede vrijeme sa porodicom i prijateljima", navodi se u saopštenju MOK.

Peng Šuai je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra objavila je da ju je nekadašnji premijer Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima poslije jednog teniskog meča prije tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada "stražarila ispred vrata".

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos prije sedam godina i da je "poslije toga imala osjećanja prema njemu". Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata poslije objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne riječi kao "tenis" blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vijesti u vezi sa Peng. Od tada niko nije vidio ni čuo Peng Šuai.

Bah je pozvao Peng da večeraju zajedno kada doputuje u januaru u Peking, što je ona, kako se navodi, "rado prihvatila". Takođe, pozvani su Terho i Li.

"Osjetila sam olakšanje kada sam vidjela da je Peng Šuai dobro, a to je bila naša najveća briga. Činilo se da je opuštena. Ponudila sam joj našu podršku i da ostanemo u kontaktu u bilo koje vrijeme, koje njoj odgovara, što ona cijeni", navela je Terho.

Vladajuća Komunistička partija suočavala se sa sve većim apelima teniskih zvijezda i zvaničnika da dokaže da je Peng, trostruka učesnica Olimpijskih igara i bivša prva teniserka svijeta u dublu, bezbjedna i da joj dozvoli da govori slobodno.

Bonus video: