Suspenzija turnira u Kini mogla bi da bude produžena i poslije 2022. godine

WTA je sinoć suspendovao sve turnire u Kini i Hong Kongu zbog zabrinutosti za Peng Šuai

2241 pregleda 0 komentar(a)
Peng, Foto: Reuters
Peng, Foto: Reuters

Predsjednik Svjetskog udruženja teniserki (WTA) Stiv Sajmon rekao je da bi suspenzija teniskih turnira u Kini, uvedena zbog zabrinutosti za bezbjednost kineske igračice Peng Šuai, mogla da bude produžena i posle 2022. godine.

WTA je sinoć suspendovao sve turnire u Kini i Hong Kongu zbog zabrinutosti za Peng Šuai, koja je početkom novembra optužila bivšeg zamjenika premijera Kine Džan Gaolija da ju je prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima poslije jednog teniskog meča prije tri godine.

Njene objave na društvenim mrežama su nedugo po objavljivanju obrisane, a teniserka je nestala iz javnosti, da bi se 21. novembra prvi put pojavila u Pekingu, na turniru za mlade.

Povezani članci

01. Decembar 2021.

WTA zbog Šuai Peng suspendovala sve turnire u Kini

Ona je putem video poziva razgovarala sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, ali se i dalje sumnja da nije bezbjedna.

Kina uglavnom organizuje oko 10 ženskih turnira svake godine, uključujući i prestižno WTA finale.

"Nijesmo ih otkazali, ali pripremamo se da to uradimo, ako do toga dođe. Takođe, moraćemo i da razgovaramo, dokle ćemo da idemo. Da li se radi samo o 2022. godini ili i dalje. Sva ta pitanja će doći", naveo je Sajmon.

Sajmon je ponovio zahtjev kineskim vlastima da sprovedu temeljnu istragu, ali i da predstavnici WTA razgovaraju sa Peng.

"Mi bismo htjeli da razgovaramo sa Peng, da se uvjerimo da je zaista bezbjedna, slobodna, da nije cenzurisana, zastrašena ili nešto slično. I dalje nijesmo uspjeli da u tome", rekao je on.

Bonus video: