Kineskinja demantovala samu sebe, Peng: Nikada nisam optužila zamjenika premijera za seksualno zlostavljanje

Peng Šuai, nekada prva teniserka svijeta u parovima, početkom novembra je optužila bivšeg zamjenika premijera Žang Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na seks

8262 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kineska teniserka Peng Šuai izjavila je u nedjelju da nije nikada nikoga optužila za da je bila prisiljena na seksualne odnose i da je njena objava na društvenim mrežama početkom novembra pogrešno protumačena.

"Moram da istaknem da nisam nikada rekla ili napisala da me je neko prisilio na seks. To moram istaći", izjavila je Peng Šuai u videu za Liane Žaobao, singapurski dnevnik na kineskom jeziku.

Peng Šuai, nekada prva teniserka svijeta u parovima, početkom novembra je optužila bivšeg zamjenika premijera Žang Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na seks.

Njena poruka, objavljena na društvenoj mreži, odmah je cenzurisana i 35-godišnja teniserka je nestala iz javnosti na tri sedmice, što je izazvalo zabrinutost u svijetu tenisa.

Ovo je prvi puta da je Peng Šuai o ovom slučaju progovorila javno pred kamerama. To je izjavila tokom takmičenja u skijaškom trčanju u Šangaju.

Takođe, kazala je da je njena objava na društvenoj mreži Weibo privatna stvar, te da živi u svom domu u Pekingu bez nadzora, ali nije spomenula Žang Gaolija.

WTA koja je početkom ovog mjeseca objavila da će suspendovati turnire u Kini zbog ovog slučaja, ponovo je pozvala na istragu.

"Dobro je da smo mogli ponovo mogli da vidimo Peng Šuai i to na javnom mjestu i nadamo se da je dobro. No, ta pojavljivanja ne odgovaraju na našu zabrinutost za njeno stanje i mogućnost da komunicira bez cenzure i prisile. Ostajemo čvrsti u našim zahtjevima za punu i transparentnu istragu bez cenzure njenih optužbi za prisilni seks", objavila je WTA.

Bonus video: