Slučaj Peng Šuai: "Ona ni ne zna šta se o njoj govori"

Jašu Cao, kineska aktivistkinja u zaštiti ljudskih prava, koji je od 1991. godine u SAD, upozorio je u razgovoru za L'Ekip da je metod kineskih vlasti da zataškava istinu

1576 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slučaj Peng Šuai, kineske teniserke koja je objavila da ju je bivši potpredsjednik kineske Vlade seksualno zlostavljao, a kasnije samu sebe demantovala, ne prestaje da bude interesantan svjetskim medijima.

Jašu Cao, kineska aktivistkinja u zaštiti ljudskih prava, koji je od 1991. godine u SAD, upozorio je u razgovoru za L'Ekip da je metod kineskih vlasti da zataškava istinu.

"Uobičajena praksa vlasti je da ljude potpuno izoluje od spoljnjeg svijeta, posebno od bilo koje vrste informacija koje dolaze spolja. Oni vjerovatno ni ne znaju šta se o tome govori. Vladi je lakše da kontroliše i manipuliše“, upozorila je aktivistkinja.

Peng Šuai je prije nekoliko dana rekla da „nikada nikoga nije optuživala za seksualno zlostavljanje“ i da je njna objava na društvenoj mreži Veibo 2. novembra „privatna stvar“, koja je izazala brojne nesporazume.

Međutim, sumnja se da je bila prinuđena da odustane od optužbi

Cao je, takođe, navela da je čudna uloga Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji će u februaru organizovati Zimske olimpijske igre u Kini.

"MOK je saopštio da je ponovo razgovarao sa Peng Šuai, ali nema transkripta ili video snimka. Oni govore o 'tihoj diplomatiji' , a to znači skrivanje svega pod tepihom. MOK se ponaša kao portparol Kine", rekla je ona.

Bonus video: