Šuaj Peng demantovala da je ikoga optužila za seksualni napad

Bivša prva igračica svijeta u dublu objavila je tekst u kojem optužuje bivšeg potpredsjednika kineske vlade Gaolija Džanga da ju je prisiljavao na seksualni odnos tokom višegodišnje veze. Objava je brzo nestala, a Peng se gotovo tri sedmice nije pojavljivala u javnosti

6805 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS/Edgar Su/File Photo
Foto: REUTERS/Edgar Su/File Photo

Kineska teniserka Šuaj Peng je u intervjuu za francuski „L’Ekip” ponovo demantovala da je ikoga optužila za seksualni napad, dodajući da je sama izbrisala svoju objavu s takvim optužbama na društvenim mrežama u novembru.

Za 36-godišnju Peng je ono što se događalo nakon njene objave na kineskoj društvenoj mreži Veibo od 2. novembra prošle godine samo „veliki nesporazum”.

Bivša prva igračica svijeta u dublu objavila je tekst u kojem optužuje bivšeg potpredsjednika kineske vlade Gaolija Džanga da ju je prisiljavao na seksualni odnos tokom višegodišnje veze. Objava je brzo nestala, a Peng se gotovo tri sedmice nije pojavljivala u javnosti.

Sada je za „L’Ekip” demantovala takve optužbe.

„Nikad nisam rekla da me je iko seksualno napao na bilo koji način”, rekla je Peng, ne objašnjavajući detalje.

U njenoj izbrisanoj objavi na kineskoj verziji Tvitera, Veibou, napisala je:

„Zašto ste me odveli u svoju kuću i prisilili na odnos s vama”?

Opisala je odnos sa Džangom kao vezu koja se prekidala pa nastavljala i koja je bila sporazumna.

Dodala je da je sama obrisala objavu i tako demantovala tvrdnje da su objavu brzo povukli cenzori u Kini.

„To sam htjela”, odgovorila je na pitanje novinara o razlozima brisanja objave.

„Došlo je do velikog nesporazuma u spoljnjem svijetu oko ove objave”, dodala je Peng, koja nije bila aktivna na Veibou od trenutka kada je objava izbrisana.

„Ne želim više medijske pompe oko toga”, poručila je za „L’Ekip”.

Zbog te njene objave, WTA je suspendovao turnire u Kini.

Intervju je vođen na kineskom jeziku. a odgovore je na engleski prevodio funkcioner Kineskog olimpijskog komiteta, kao i prevodilac u Parizu, navodi „L’Ekip”.

Pitanja su unaprijed poslata, a najstariji sportski dnevnik na svijetu je pristao da objaviti odgovore Peng bez komentara.

Peng, koja je za vrijeme intervjua bila obučena u crvenu trenerku s natpisom Kina, kazala je kako nije bila svjesna zabrinutosti koju je za njeno stanje izražavala međunarodna zajednica, kao ni toga da su neke kolege, poput Serene Vilijams i Naomi Osake, koristili na društvenim mrežama hešteg #WhereIsPengShuai, te da nije gledala strane medije niti je čitala išta na engleskom.

Osim toga, rekla je da se na marginama Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sastala s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasom Bahom.

Bonus video: