Neizvjesnost pred Đokovićem: Evo gdje će moći, gdje neće moći, a gdje se još nada da će igrati

Đoković bi, po sadašnjim mjerama, mogao da nastupi na Vimbldonu, ali ne i na US openu i narednom Australijan openu. Neizvjesnost vlada pred Rolan Garos

30759 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izjavom da se neće vakcinisati protiv koronavirusa, te da je spreman da plati cijenu zbog toga, Novak Đoković je, najvjerovatnije, sam sebe eliminisao sa nastupa na pojedinim turnirima.

Na nekima će, s druge strane, vjerovatno moći da nastupi sa negativnim testom, na nekima se samo nada da će moći da zaigra...

Kako god, mjere se mijenjaju, i teško je predvidjeti šta će biti sa koronavirusom u junu, ili u septembru, kakva će pravila biti u pojedinim zemljama.

Pred Novakom Đokovićem, i dalje vodećim teniserom na ATP listi je, u svakom slučaju, vrijeme velike neizvjesnosti.

Za sada je jedino sigurno da će nastupiti na turiniru u Dubaiju iz serije 500, koji se igra naredne sedmice.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne traže kompletnu dokumentaciju u vezi sa vakcinacijom, a Novak se već prijavio za taj turnir.

Odmah nakon toga, međutim, počinju problemi.

Nevakcinisani Đoković neće moći da igra na američkim mestersima - u Indijan Velsu i Majamiju, jer vlasti SAD traže punu vakcinaciju kako bi stranci mogli da zakorače na njihovo tlo.

Mediji pišu da bi 20-ostostruki grend-slem šampion mogao da zaigra na kartu preležanog koronavirusa u decembru, ali su vrlo male šanse da će nastupiti na najatraktivnijim majstersima.

Mart će, sve su prilike, proteći bez tenisa za Novaka Đokovića.

U aprilu kreće sezona šljake i Đoković bi tu mogao da se izigra - do Rolan Garosa, koji je krajem maja i početkom juna, i gdje je njegov nastup pod velikim znakom pitanja.

Prvi na programu je Masters u Monte Karlu, gdje je Novaku rezidencija. Ako želi da nastupi, imaće rok do 16. aprila da uđe u Francusku, zbog preležanog virusa i perioda od četiri mjeseca, koliko su predvidjele vlasti za one koji nisu vakcinisani.

Potom će vjerovatno učestvovati sa Srbija openu, iz serije 250, turnira u Beogradu čiji je organizator, a kako sada stvari stoje moći će da nastupi i na jakim Mastersima u Madridu i Rimu, koji se igraju u maju.

Španija i Italija, naime, ne zahtijevaju vakcinaciju pri ulazu u te zemlje, već dokaz o preležanom virusu u posljednjih šest mjeseci ili negativan PCR test u posljednja 72 sata.

Tako, barem, stvari stoje u ovom trenutku.

Potom je na programu prvi naredni grend-slem - Rolan Garos, turnir koji, naravno, najviše interesuje Đokovića.

Francuski parlamentarci oborili su odluku da stranci ulaze nevakcinisani i ostalo je pravilo od četiri mjeseca nakon preležanog kovida. To znači da bi Đoković ostao "van domašaja". Postoje najave da bi taj period mogao da se produži na šest mjeseci, što Đokoviću išlo naruku...

Izvjesno je, po sadašnjim mjerama, da će Nole moći da zaigra na Vimbldonu, baš kao i prošle sezone, jer Britanci zahtijevaju samo negativan test 72 sata prije ulaska u zemlju, uz obavezan desetodnevni karantin.

Pravi problemi, međutim, mogli bi da nastupe od septembra, ako sadašnje mjere ostanu na snazi.

Kreće američka turneja, mastersi u Kanadi (Toronto/Monteral) i američkom Sinsinatiju, a kruna je US open.

Da se igra sada, Đoković ne bi mogao da nastupi, baš kao i na Australijan openu, u januaru naredne godine.

Svjetski broj jedan je prošlog mjeseca deportovan iz Australije, a Rafael Nadal je iskoristio njegovo neigranje da osvoji rekordni 21. grend slem trofej.

Bonus video: