Medvedev će morati da garantuje da ne podržava Putina ili - ništa od Vimbldona!?

Od tenisera i teniserki možda neće biti zahtijevano da se javno odreknu režima – jer u teoriji to im može stvoriti probleme kod kuće, navode engleski mediji

13643 pregleda 82 reakcija 36 komentar(a)
Danil Medvedev, Foto: Reuters
Danil Medvedev, Foto: Reuters

Ruski teniseri i teniserke moći će da igraju na Vimbldonu, ali pod specifičnim uslovima, gotovo nevjerovatnim.

Moraće, naime, da dokažu da ne podržavaju režim Vladimira Putina.

„Potrebne su neke garancije da oni ne podržavaju Vladimira Putina, a sada razmatramo koji su to uslovi da bismo dobili takve garancije“, kazao je britanski inistar sporta Najdžel Hadlston.

On je, istovremeno, kazao da Britanija generalno ne želi da kažnjava sportiste samo zbog pasoša.

Od tenisera i teniserki možda neće biti zahtijevano da se javno odreknu režima – jer u teoriji to im može stvoriti probleme kod kuće, navode engleski mediji.

Danil Medvedev je, recimo, prošle godine dobio dva telegrama sa čestitkama predsjednika Rusije, pa je pitanje kako će se ti protokolarni gestovi tumačiti.

Britanski advokat za ljudska prava Adam Vagner je napisao na Twitteru:

"Nisam siguran da je legalno zahtijevati od sportista da dokažu da ne podržavaju predsjednika svoje zemlje. Ovo je indirektna diskriminacija. U stvari, prilično sam siguran da je to nezakonito. U teoriji, još možete da tražite da ne podržavate javno (Putina) tokom turnira (ovo je već prihvaćeno u sportu). Ali zahtijevati garancije u vezi sa ličnim uvjerenjima nije zakonito, već diskriminišuće."

Bonus video: