Isto pravilo na svim Grend slem turnirima: Taj-brejk do deset

Do sada je svaki Slem imao vlastito pravilo u petom setu

3182 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sva četiri teniska Grend slem turnira uvode na jednogodišnji probni rok pravilo igranja taj-brejka do 10 osvojenih poena u odlučujućem petom setu i to već od ovogodišnjeg Rolan Garosa koji počinje 22. maja, objavio je Izvršni odbor koji se brine o održavanju četiri najveća turnira u sezoni.

Produženi taj-brejl će se tako igrati kod rezultata 6-6 u petom setu kod tenisera, odnosno u trećem setu kod teniserki.

"Ova odluka je donijeta na osnovu snažne želje da se poveća dosljednost u pravilima na Grend slemovima. Nakon godinu planiramo zajedno s WTA, ATP i ITF da vidimo šta je ova promjena donijela i po mogućnosti da je uvedemo za stalno", objavljeno je.

Do sada je svaki Slem imao vlastito pravilo u petom setu.

Tako se na Australijan Openu od 2019. godine igra upravo tako da se kod rezultata 6-6 u odlučujućem setu igra produženi taj-brejk, u Vimbldonu je takođe 2019. godine uveden taj-brejk u odlučujućem setu, ali kod rezultata 12-12, na Rolan Garosu je vrijedilo pravilo da pobjednik odlučujućeg seta mora da osvoji najmanje dva gema više od suparnika, dok se na US Openu još od uvođenja taj-brejla, odnosno 1970. godine u odlučujućem setu igra klasični - do sedam osvojenih poena.

Bonus video: