Teniska kraljica otišla s krunom

Australijanka Ešli Barti povukla se kao prva igračica svijeta i peharom posljednjeg grend slema, ali i sa tek 25 godina

3604 pregleda 2 komentar(a)
Trofej na Vimbldonu za Barti je bio pokretač i teniska vodilja, Foto: Toby Melville
Trofej na Vimbldonu za Barti je bio pokretač i teniska vodilja, Foto: Toby Melville

Drugi put. I tek druga koja je zbogom tenisu rekla sa prve tačke WTA liste, Ešli Barti se oprostila od aktivnog igranja tenisa. Svjetski broj jedan, uradila je to sa preko 2.000 bodova više u odnosu na drugorangiranu Poljakinju Igu Sfjontek, ali i u nizu od 11 uzastopnih pobjeda i oba osvojena turnira ove sezone.

Upravo je drugi osvojeni turnir u sezoni, domaći grend slem Australijan open, ubrzao odluku 25-godišnje Barti.

- U drugoj fazi moje karijere promijenili su se moji pogledi, sreća više nije zavisila od rezultata. Moje poimanje uspjeha je da sam dala sve što sam mogla. Znam koliko je potrebno da radim da bih izvukla maksimum i više puta sam rekla ekipi da više ne mogu. Nema tog žara, želje niti fizički, ni emotivno za takmičenja na najvećem nivou. Jednostavno, ostala sam bez snage - objasnila je trostruka osvajačica grend slem trofeja.

Osvojila je Rolan Garos 2019, dvije godine kasnije Vimbldon, a u posljednjem učešću i domaći Ozi open. Jedino joj nedostaje US open, na kojem je i pretrpjela posljednji poraz u 3. kolu od domaće igračice Šelbi Rodžers (2:1). S obzirom na podatak da Ešli ne odgovaraju loptice kojima se igra u Njujorku, nikoga u njenom timu nisu čudili neuspjesi na US openu. U prvoj fazi karijere problem su joj bila velika očekivanja zbog nesumnjivog talenta, a ona nije željela taj pritisak i sa 18 godina je napravila pauzu. Godinu i po je igrala kriket i davala ja časove tenisa za 16,5 dolara po satu.

Kada se vratila, igrala je uglavnom samo u dublu, ali je onda počela da nastupa i u singlu i oduvala konkurenciju...

Barti je 112 sedmica provela na vrhu liste, ukoliko je odmah ne uklone izjednačiće se sa Kris Evert na 4. mjestu sa 113 sedmica. Osvojila je ukupno 15 turnira, prošle godine je učestvovala na svega 13 i uzela je pet trofeja. Zbog straha od koronavirusa, od 2019. je nastupila na svega 33 turnira, dobila je više od trećine - 12.

Prva nakon Belgijanke Žastin Enan 2008. godine odlazi u sportsku penziju sa vrha rang-liste. Barti je, poput Enan, i prije razmišljala o povlačenju, a obje su to uradile sa 25 godina.

- Osvajanje Vimbldona je bio moj istinski san koji sam imala u tenisu, a kada se to desilo prošle godine ostala mi je samo jedna stvar - Australijan open. Potrošena sam i fizički i psihički i nemam više šta da dam na terenu. Dala sam sve ovom divnom sportu i srećna sam zbog toga - zaključila je Barti, koja je do turnira zaradila 24 miliona dolara.

Sa 302 pobjede i 102 poraza u singlu, Barti je bila i uspješna dubl igračica sa finalima na sva četiri grend slema, a titulom na US openu.

Bonus video: