Vimbldon spreman da zabrani nastup Rusima i Bjelorusima?

Vimbldon ne spada pod ingerenciju Britanske teniske federacije (LTA), već turnir organizuje "All England Club", čiji nezavisni status znači da može da zabrani ruskim i bjeloruskim zvijezdama koje ne osude Putina, a da ne rizikuje bilo kakve pravne posljedice

3549 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vimbldon je "spreman da zabrani" nastupe ruskih i bjeloruskih tenisera i teniserki zbog straha da bi pobjeda nekog od njih mogla da bude podsticaj za Vladimira Putina, piše britanski "Telegraf".

Vimbldon ne spada pod ingerenciju Britanske teniske federacije (LTA), već turnir organizuje "All England Club", čiji nezavisni status znači da može da zabrani ruskim i bjeloruskim zvijezdama koje ne osude Putina, a da ne rizikuje bilo kakve pravne posljedice.

ATP, WTA i ITF dozvolili su igračima iz tih zemalja da nastave takmičenja, ali bez nacionalne zastave.

Rusija je suspendovana sa ekipnih teniskih turnira, Dejvis kupa i Bili Džin King kupa.

Nedavni šokantni snimci iz Ukrajine doveli su do povećanja zahtjeva u Britaniji da se Rusima i Bjelorusima zabrani učešće na Vimbldonu.

Kako je prenio "The Telegraph", portparol Vimbldona je rekao:

„Klubovi privatnih članova imaju više slobode u pogledu toga kome da dozvole ili ne dozvole takmičenje. Teniske organizacije, poput ATP, WTA, LTA... mogu da zabrane nastupe igračima – ako su proglašeni krivim za namještanje mečeva ili doping, na primjer. Eliminacija bez takvog osnova mogla bi da dovede do toga da ruski igrači tvrde da su spriječeni da zarađuju za život ne svojom krivicom. To, međutim, nije toliki problem za Vimbldon".

Vimbldon će morati da donese konačnu odluku u narednih mjesec, a rok za prijavu je sredina maja.

Glavni turnir počinje 27. juna.

Drugi teniski turniri na travi kao što su Kvins, Isturn i Birmingem možda neće moći da sprovedu zabranu jer ih vodi LTA.

Prošle nedjelje, ministar sporta Najdžel Hadlston insistirao je da ruski i bjeloruski igrači moraju da potpišu deklaracije o distanciranju od Putina i invazije Ukrajine.

Na ATP rang-listi četiri Rusa su među 100 najboljih i samo jedan Bjelorus.

Na WTA listi, među 100 najboljih na svijetu nalazi se deset Ruskinja i Bjeloruskinja, a Arina Sabalenka, rođena u Minsku, na petom je mjestu.

Najbolji ruski igrač Danil Medvedev je u trci sa vremenom da bude spreman za Vimbldon.

Imao je operaciju ove nedjelje i otkrio je da će biti van terena „jedan do dva mjeseca“.

Bonus video: