Ruski as o odluci Vimbldona: Diskriminacija, novac koji bismo zaradili mogao je da ode u humanirne svrhe

Rubljov je neposredno nakon invazije Rusije na Ukrajinu, na turniru u Dubajiu na televizijskoj kameri napisao: "Ne ratujte, molim vas".

13916 pregleda 4 komentar(a)
Rubljov, Foto: Reuters
Rubljov, Foto: Reuters

Ruski teniser Andrej Rubljov izjavio je danas da je isključivanje ruskih i bjeloruskih takmičara sa turnira u Vimbldonu zbog rata u Ukrajini "potpuna diskriminacija".

"Razlozi koje su nam predočili su besmisleni, nisu logični. Ono što se sada dešava je apsolutna diskriminacija prema nama. To ništa neće promijeniti", izjavio je osmi teniser svijeta, tokom turnira u Beogradu.

Rubljov je neposredno nakon invazije Rusije na Ukrajinu, na turniru u Dubajiu na televizijskoj kameri napisao: "Ne ratujte, molim vas".

"Novčana nagrada koju bi osvojili ruski i bjeloruski takmičari mogla je da se da u humanitarne svrhe žrtvama rata. To bi moglo da ima bar malog uticaja. To bi bila ozbiljna suma novca, i tenis bi bio jediini sport koji bi izdvojio toliki iznos, a sva slava bi pripala Vimbldonu", rekao je Rubljov.

"U okolnostima nepravedne vojne agresije bez presedana, bilo bi neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu korist od učešća ruskih i bjeloruskih igrača", pravdao je svoju odluku Vimbldon.

Protiv odluke Vimbldona oštro su se usprotivili i ATP i WTA.

ATP je odluku koju je donio Vimbldon opisao kao "nepravednu", posebno jer se odnosi na sve turnire na travi ovog ljeta u Velikoj Britaniji, uključujući i Kvins i Istborn koji su pod okriljem ATP-a.

WTA je izjavila da je "veoma razočarana" odlukom Vimbldona, koju smatra "ni fer ni opravdanom".

Najbolji teniser svjeta Novak Đoković je odluku Vimbldona opisao kao "ludu", dok je izjavio da će "uvijek osuđivati rat, budući i da je sam dijete rata".

Bonus video: