Nadalov doktor: Rafa je napravio čudo

Nadal je probao terapiju radiofrekvencijom na nervu koji mu pravi problem u stopalu zbog Vajs-Milerovog sindroma koji mu je ustanovljen još 2005. godine

3729 pregleda 7 komentar(a)
Nadal, Foto: Reuters
Nadal, Foto: Reuters

Doktor Rafaela Nadala, Anhel Ruis Kotoro nada se da bi španski teniser mogao da zaigra na Vimbldonu.

Nadal je probao terapiju radiofrekvencijom na nervu koji mu pravi problem u stopalu zbog Vajs-Milerovog sindroma koji mu je ustanovljen još 2005. godine.

„Često smo u kontaktu prethodnih nedjelja, vidjeli smo kako se situacija sa stopalom razvijala. U srijedu smo uradili terapiju radiofrekvencijom na nervu koji je odgovoran za bol koji Rafa osjeća. To je visoka frekvencija i nizak intenzitet, a radi se bez aktiviranja nerva – cilj je da se on umrtvi na nešto duži period. Terapija je dobro prošla, dobro je napredovalo u prvih nekoliko sati, a sada ćemo vidjeti šta će se dešavati narednih dana. Ako terapija bude uspjela i Rafa bude napredovao kako treba, njegova namjera jeste da igra na Vimbldonu", objasnio je Ruis Kotoro.

Nadal je u nedjelju osvojio 14. Rolan Garos, a onda je tri dana kasnije bio na štakama na aerodromu.

„Mnogo se govorilo o tome – o Rafi i povredi, svako ima mišljenje. On je čovjek koji je popularan širom svijeta i ljudi govore, ali treba znati njegovu situaciju, kako je tekla situacija sa stopalom. To je stanje s kojim on živi već veoma dugo, probali smo različite stvari. Možda djeluje nevjerovatno, ali ono što je nevjerovatno jeste kako on igra u tim uslovima i kako je dao sve da osvoji Rolan Garos. To može samo Rafa, to je čudo“.

Nadal će uskoro biti na terenu, a onda bi trebalo da bude poznato da li će igrati na Vimbldonu.

„Prvo što treba jeste da vjerujemo u terapiju. To je terapija koja nije ista za svakog pacijenta, on mora da se takmiči, ali i već dugo igra s bolom – zna kako da se nosi s time. Nijesu nam preostale druge opcije, ovo su agresivnije metode, vidjećemo šta će se desiti. Za tri-četiri dana će Rafa biti na terenu i reći će kako se osjeća, da vidimo da li ćemo još neki put ponoviti terapiju ili ne, prije mogućnosti da zaigra na Vimbldonu. Ako bude funkcionisalo, biće Rafa kao i uvijek“.

Vimbldon počinje 27. juna.

Bonus video: