Anonimna zamjena za Danku Kovinić namučila prvu igračicu svijeta

Nakon tri teška seta Iga Svjontek slomila je otpor anonimne Holanđanke Lesli Kerkhove Patinama (6:4, 4:6, 6:3)

6596 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Iga Svjontek je prošla prvi pravi test na Vimbldonu i to već u 2. krugu. Ipak je uspjela da nakon tri teška seta slomi otpor anonimne Holanđanke Lesli Kerkhove Patinama (6:4, 4:6, 6:3).

Holanđanka je kao "laki luzer" upala u glavni žrijeb umjesto naše teniserke Danke Kovinić, koja je odsutala zbog povrede leđa. Patinama je na najbolji način iskoristila šansu jer je nakon startne pobjede nad Britankom Sonaj Kartal, sa 30 godina odigrala meč karijere. Ipak to nije bilo dovoljno za ove sezone neprikosnovenu Poljakinju.

Ona je 138. na WTA listi i najniže rangirana kojoj ja u poljednjoj godini uspjalo da oduzme servis prvoj igračici. Prošle godine je i Karla Suares Navaro bila 138. kada je Ešli Barti uzela set na Vimbldonu.

Svjontek je slavila nakon dva sata i pet minuta igre, pa će prva favoritkinja u 16-tini finala igrati protiv Francuskinje Aliz Korne. Ona je u dva identična seta dobila Amerikanku Liu (6:3, 6:3).

Poljakinja je vezala 37. pobjedu, što je najduži niz u ovom milenijumu, ali je tek na diobi petog mjesta u istoriji, koje dijeli sa Martinom Hingis. Rekorderka je Martina Navratilova (74), potom Štefi Graf 66), Margaret Kort (57) i Kris Evert (55).

Bonus video: