Đoković sedmi put u karijeri od 0:2 do 3:2 i 26. vezane pobjede na Vimbldonu

Srpski as u četvrtfinalu savladao Janika Sinera 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2

36753 pregleda 46 komentar(a)
Foto: REUTERS/Toby Melville
Foto: REUTERS/Toby Melville
Ažurirano: 05.07.2022. 21:29h

Brojke mu nisu išle u prilog - samo šest puta, u 37 situacija u kojima je gubio 2:0 u setovima, Novak Đoković je uspio da se iščupa i pobijedi.

Učinio je to i sedmi put - 35-godišnji Srbin je ostao u igri za 21. grend slem, jer je u četvrtfinalu Vimbldona savladao Janika Sinera 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2 i upisao 26. uzastopni trijumf na čuvenoj adresi SW19.

Ovo mu je treći put da se vraća nakon 0:2 u Londonu, jer je davne 2005. u 2. kolu savladao Giljerma Garsija-Lopesa, a 2015. Kevina Andersona u osmini finala.

To je uradio i u onom nezaboravnom polufinalu US opena sa Rodžerom Federerom 2011. godine, godinu kasnije protiv Andreasa Sepija u osmini finala Rolan Garosa, gdje je lani to dva puta uspio - protiv Lorenca Muzetija u osmini i Stefanosa Cicipasa u finalu.

Šestostruki šampion je odlično počeo meč protiv Italijana njemačkog porijekla iz Južnog Tirola, vodio 4:1, a onda je uslijedio strahovit pad - od narednih 15 gemova, osvojio je svega tri, pa je Siner dobio prva dva seta 7:5, 6:2.

Đoković je tada otišao do toaleta, vjerovatno se i „resetovao”, što se vidjelo kada se vratio na teren. Zaigrao je mnogo bolje, naruku mu je išlo što je i vjetar usporio, počeo je da pogađa linije, rival je usporio, pa je riješio 3. set za 41 minut - 6:3.

U prvom gemu 4. seta, jedan od najboljih sportista svih vremena je iskoristio drugu brejk šansu, u trećem je opet bila ista situacija, pa je očas posla bilo 4:0.

Siner je propustio dvije prilike da vrati jedan brejk na 5:2, prilikom prve lakše iskrenuo i skočni zglob, a Đoković mu je odmah pritrčao u pomoć.

Đoković pomaže Sineru da ustane
Đoković pomaže Sineru da ustanefoto: REUTERS/Toby Melville

Italijan se odmah pridigao i nastavio, a Nole izjednačio na 2:2 u setovima.

U 3. gemu odlučujućeg dijela igre je opet iskoristio drugu brejk šansu, svoju petu od 14, i trasirao put ka pobjedi, koja je bila u rukama kada je opet oduzeo servis rivalu za 5:2.

„Iskrene čestitke Janiku na velikoj borbi, siguran sam da će biti mnogo prilika za njega na velikoj sceni. Veoma je zreo za svoje godine, želim mu mnogo sreće. Bio je bolji u prva dva seta, ja sam otišao, malo se osvježio i u pauzi za toalet malo sa sobom popričao u ogledalu. To je istina, da znate”, uz osmijeh je rekao Đoković u intervjuu na terenu.

Kada se vratio na teren, djelovao je bolje.

„Srećom, počeo sam 3. set dobro, uzeo brejk, to mi je dalo samopouzdanje, a i vidio sam malo sumnje u njegovoj igri. Pretpostavljam da mi je iskustvo igranja na ovakvim mečevima pomoglo da se nosim sa pritiskom”, istakao je Đoković.

Ko god mu bude rival u polufinalu, David Gofan ili Kameron Nori, sigurno će mu biti lakše nego protiv Sinera, koji je pokazao da bi u budućnosti mogao da bude grend slem šampion...

Bonus video: