Nekadašnji neprijatelji u borbi za teniski sveti gral

Novak Đoković i Nik Kirjos, čiji su se odnosi značajno popravili nakon januarskih dešavanja u Melburnu, danas će se boriti za najprestižniji pehar u svijetu tenisa, vimbldonski

11808 pregleda 21 komentar(a)
Đoković neće bez borbe predati najveći trofej, Foto: REUTERS
Đoković neće bez borbe predati najveći trofej, Foto: REUTERS

Samo 12 igrača može da se pohvali da imaju bolji međusobni skor od Novaka Đokovića, a jedino trojica da imaju makar dvije pobjede više od njega. A činjenicom da jedan od najboljih sportista svih vremena nikada nije uzeo ni set protiv njih, mogu da se diče samo dvojica - Marat Safin, koji ga je savladao kao 17-godišnjaka na Australian openu i tri godine kasnije na Vimbldonu, i čovjek s kojim će se sudariti danas (15 časova) u finalu 135. izdanja najprestižnijeg turnira na svijetu, Nik Kirjos.

Biće to prvi obračuni Srbina i Australijanca grčko-malezijskog porijekla nakon marta 2017, kada je Kirjos slavio u Akapulku i Indijen Velsu sa 2:0. Sada je ulog znatno veći i pred “lošim momkom” svjetskog tenisa je gotovo nemoguća misija - nikada do sada nije prošao četvrtfinale na grend slemovima, a čeka ga kralj Vimbldona, čovjek koji je na londonskoj adresi SW 19 vezao 27 pobjeda i još jedna mu nedostaje da sedmom krunom dostigne na 2. mjestu vječne liste svog idola, Pita Samprasa.

Odnos momaka koji će se danas boriti za najprestižniji pehar godinama je bio nategnut, Nik je koristio svaku priliku da prozove Novaka, govorio za njega da je folirant, provocirao ga... A onda, sve se odjednom promijenilo - kada je Đoković bio pritvoren, a kasnije i deportovan iz Australije, kada su ga svi napadali, prvi mu je u zaštitu stao Kirjos.

- Naš odnos ne bih nazvao romansom, ali tačno je da je mnogo bolji nego ranije. Znatno se poboljšao od januara. Kada sam prolazio kroz teške trenutke, on je bio jedan od rijetkih koji su bili uz mene. U Australiji se zauzeo za mene, to je nešto što cijenim i veoma poštujem - rekao je 35-godišnji Beograđanin.

Kirjos je trenutno tek 40. na ATP listi, a najviše je dogurao do tek 13. mjesta. To je mnogo ispod njegovih mogućnosti, ali mu je uvijek problem bila “luda glava” i nekonstantnost. Da je mogao mnogo više, govori i učinak u duelu s drugim velikanima, jer protiv Danila Medvedeva vodi 2:1, Aleksandera Zvereva 4:3, Stefanosa Cicipasa 4:1, nekadašnjeg broja 4 Tomaša Berdiha 3:1... Izrazito loš skor ima samo protiv Rodžera Federera i Endija Mareja (po 1:6).

- Kirjos je uvijek igrao najbolje protiv najboljih. Svi mi dobro znamo kakve su mu mogućnosti, za šta je sposoban i zbog toga ga poštujemo. Čini se da sada ne osjeća pritisak tokom igre, igra s dosta samopouzdanja i mentalno je stabilniji nego što je bio. Finale će biti interesantno - istakao je Đoković.

Kirjos je pred finale otkrio da se dopisivao s rivalom. I šta su se dogovorili.

- Đoković mi je napisao da dolazi bez razmišljanja ako ga pozovem na piće ili ručak i da ceh plaća ko pobijedi. Rekao sam mu da nakon meča idemo u noćni klub da se napijemo - rekao je Australijanac.

Nole je izraziti favorit po bukmejkerima i po teniskim stručnjacima, kao što je bio i prije nego što je turnir počeo. To je stav i Matsa Vilandera, koji smatra da bi Kirjos mogao da “zakuva” finale samo ako bude perfektno servirao.

- Jasno je da je Đoković favorit, ali Kirjos servira bolje nego iko još od vremena Samprasa. Teško je shvatiti kako će Novak uspjeti da vrati mnogo servisa da bi nastavio poen, ali to je Novak Đoković. Mislim da će sve zavisiti od Kirjosovog servisa. Ako bude imao sjajan dan, onda će imati šanse. U igri s osnovne linije biće jako teško za njega - rekao je osvajač sedam grend slem titula.

Bonus video: