Đoković sedmi, Federera nigdje (INFOGRAFIK)

Novak Đoković nakon osvajanja 21. grend slem titule pao na 7. mjesto na ATP listi, Rodžera Federera nema na njoj prvi put nakon 25 godina

15235 pregleda 29 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Odluka ATP i WTA da ne priznaju bodove sa ovogodišnjeg Vimbldona zbog izbacivanja ruskih i bjeloruskih takmičara donijela je novi svjetski poredak.

Najnovije liste su, naime, prepune paradoksa. Iako je odbranio titulu, Novak Đoković je pao sa 3. na 7. mjesto, jer mu je obrisano 2.000 bodova od prošle godine. Pad je doživio i finalista Nik Kirjos, koji je sa 40. došao na 45. poziciju, a da mu je upisano 1.110 bodova (1.200 za finale, minus 90 od prošle sezone), bio bi 17. na planeti.

A prvi put nakon 22. septembra 1997. godine, Rodžera Federera ni nema na ATP listi. Jedan od najboljih tenisera svih vremena, čovjek koji je pet godina završavao kao broj 1 i drugi je u istoriji po sedmica na tronu, nije igrao 12 mjeseci. Zbog toga je ostao i bez posljednjih 360 bodova, koje je osvojio lani za polufinale na Vimbldonu. Zato je njegovo ime izbrisano sa liste teniskih profesionalaca.

Osvajač 20 grend slem titula i rekorder Vimbldona sa osam pehara je van terena od prošlog ljeta zbog druge operacije koljena. Pojavio se na proslavi stogodišnjice Centralnog terena i rekao da će uraditi sve da opet zaigra na njemu, ali je pitanje da li će moći, jer u avgustu slavi 41. rođendan.

Na teren bi trebalo da se vrati u septembru na Lejver kupu, a u oktobru će nastupiti na turniru u svom rodnom gradu Bazelu.

NOVAK OSTAJE PRI STAVU: NEĆU SE VAKCINISATI

Mnogo bitnija od ATP liste je, naravno, bitka za zvanje najboljeg tenisera u istoriji. U njoj su sada ostali samo Rafael Nadal sa 22 grend slem titule i Đoković sa 21, jer je za Federera pitanje da li će ikada više zaigrati, a kamoli osvojiti neki od četiri najveća turnira.

Da se vakcinisao, Nole bi možda sada bio broj 1 i po tom parametru, jer bi svakako bio favorit na Australijan openu. Bik sa Majorke bi mogao da iskoristi vakcinalni status najvećeg rivala i na US openu, jer, kako sada stvari stoje, 35-godišnji Beograđanin neće moći da se pojavi u Njujorku. Razlog - nerezidentima nije dozvoljen ulazak u SAD ako nisu vakcinisani.

- Nisam se vakcinisao i ne planiram. Jedina dobra vijest koju mogu da očekujem je da uklone obaveznu zelenu vakcinu ili kako god da je nazovete za ulazak u Sjedinjene Države. Mislim da izuzeće nije realno moguće - rekao je Đoković.

Ukoliko ne dobije dozvolu za ulazak u Sjevernu Ameriku, Nole bi mogao da propusti masterse u Montrealu i Sinsinatiju, kao i posljednji grend slem sezone, pa bi ispao iz najboljih 15 i onda u finišu sezone, na turnirima na Dalekom istoku i Mastersu u Parizu, morao da traži mjesto među osmoricom najboljih za ATP šampionat u Torinu.

- Definitivno ću odmarati narednih nekoliko sedmica, onda ću čekati na, nadam se, dobre vijesti iz SAD. Ako se to i ne dogodi, neću se opterećivati jurnjavom za bodovima, vidjećemo kakav će mi biti raspored - zaključio je Đoković.

ŽABUR PALA NA 5. MJESTO, KOJE JE TREBALO DA PRIPADNE RIBAKINOJ

Nelogičnosti i te kako ima i na WTA listi. Finalistkinja Ons Žabur je sa 2. skliznula na 5. poziciju, dok je Jelena Ribakina ostala 23. na svijetu. Da joj je upisano 2.000 bodova, upravo bi naturalizovana Kazahstanka bila peta.

Jedna od dobitnica odluke da se ne pišu bodovi sa Vimbldona je Danka Kovinić, koja je napredovala sa 90. na 80. mjesto.

Bonus video: