Serenin oproštaj i Rafin san

US open počinje večeras u Njujorku, gdje će Serena Vilijams reći zbogom tenisu. Rafael Nadal će u odsustvu Novaka Đokovića tražiti 23. grend slem titulu

12750 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters/Shannon Stapleton
Foto: Reuters/Shannon Stapleton

Zlatna era tenisa polako se bliži kraju, jedna od posljednjih stranica biće ispisana na 142. US openu, koji počinje večeras u Njujorku.

Serena Vilijams će okončati nestvarnu karijeru i pokušati da osvoji rekordnu 24. grend slem titulu, mada bi po izdanjima u posljednje dvije-tri godine to bilo čudo nad čudima. Šta više, veće bi iznenađenje bilo da podigne pehar, nego da je večeras, u duelu koji počinje sat nakon ponoći po našem vremenu na najvećem teniskom stadionu na svijetu, „Artur Ešu”, u penziju pošalje Danka Kovinić.

Nije samo legendarna Amerikanka pred oproštajem, polako sa scene silazi i “velika trojka”. Njen vršnjak Rodžer Federer je van terena preko godinu i vjerovatno će se oprostiti u oktobru u rodnom Bazelu, a Rafael Nadal će u Velikoj jabuci imati jednu od posljednjih šansi da poveća prednost po broju osvojenih grend slemova nad Novakom Đokovićem.

Bik sa Majorke, koji se nakon 22. titule, a 14. na Rolan Garosu, žalio na bolove u stopalu, a Vimbldon napustio pred meč sa Nikom Kirjosom u polufinalu zbog rupture stomačnog mišića, po bukmejkerima je drugi favorit u Njujorku.

Kvota da će on podići pehar se kreće od 4,75 do 5,60, a ispred je samo aktuelni šampion Danil Medvedev (od 3,10 do 3,70). Šanse se daju i Karlosu Alkarasu (6,00 - 6,60), Kirjosu (9,00 - 13,2), Stefanosu Cicipasu (13,00 - 18,50)...

I dalje se, međutim, priča o Đokoviću, koji ne može da uđe u SAD jer nije vakcinisan protiv koronavirusa.

„To je bila veoma tužna vijest za mene. Uvijek je šteta kad najbolji igrači ne mogu da nastupe na nekom turniru zbog povreda ili nekih drugih razloga. A kada nema jednog od najboljih igrača u istoriji u žrijebu za grend slem je važan nedostatak, zar ne”, upitao se Nadal.

I Medvedev, koji je lani savladao Novaka u finalu 3:0, žali što dvojica najboljih svih vremena nisu dobili priliku da nastave rivalstvo.

„Volio bih da je Nole ovdje. Njegovo rivalstvo sa Rafom je nestvarno, kao da se neko šali kad vam kaže da imaju 22 i 21 grend slema pehar. Šteta što Novak nije u Njujorku, to bi bila sjajna priča za tenis. Nažalost, mi teniseri ništa ne dolučujuemo, već američke vlasti. Njihova odluka je potpuno razumljiva”, naglasio je Rus, koji zbog rata u Ukrajini, kao ni ostali teniseri iz njegove zemlje i Bjelorusije, nije mogao da nastupi na Vimbldonu.

Medvedev otvara „Artur Eš” u 17 časova po našem vremenu protiv Amerikanca ruskog porijekla, Stefana Kozlova, nakon čega će na teren izaći Koko Gof i Francuskinja Leolija Žanžan.

U večernjem programu prvo igraju Vilijams i Kovinićeva, a zatim i dva velika prijatelja, Kirjos i Tanasi Kokinakis. Na stadionu „Luj Armstrong” u dnevnim terminima igraće Endi Marej, Simona Halep i Medison Kiz, a u večernjim Cicipas i aktuelna vicešampionka Lejla Fernandes.

Bonus video: