Alkaras: Vidim i titulu i mjesto broj 1; Rud: Noge su mi se tresle

Finale je u nedjelju od 22 sata

10509 pregleda 10 komentar(a)
Alkaras i Rud nakon finala Majamija, Foto: Reuters
Alkaras i Rud nakon finala Majamija, Foto: Reuters

Karlos Alkaras je postao drugi tinejdžer koji je stigao do finala US opena u open eri, pridruživši se legendarnom Pitu Samprasu koji je 1990. podigao trofej sa samo 19 godina i 28 dana.

Alkaras je do prvog grend slem finala u karijeri stigao pobjedom nad Frensisom Tijafoom u pet setova.

"U polufinalu grend slema morate da date sve od sebe, morate da se borite do posljednjeg poena. Nije važno igramo li pet ili šest sati. U svakom trenu moraš da daš sve što imaš", kazao je mladi Španac, kome je to bio treći meč u nizu kojeg je dobio u pet setova. U osmini finala je sa 3:2 slavio protiv Marina Čilića, a u četvrtfinalu je dobio Janika Sinera.

Sada ga u finalu čeka 23-godišnji Norvežanin Kasper Rud, kome je ovo drugo grend slem finale. Na Rolan Garosu je poražen od Rafe Nadala.

Pobjednik će od ponedjeljka biti i prvi igrač svijera.

"Nevjerovatno je imati šansu da borim za velike stvari. Vidim ispred sebe i mjesto broj 1 i titulu, ali to je, ipak, tako daleko. Imam još jedan meč protiv igrača koji je nevjerovatan. Daću sve što imam. Moraću da se nosim sa pritiskom, ali očito sam jako, jako srećan, pokušaću da uživam u trenutku i vidjećemo što će da se dogodi," zaključio je Alkaraz uoči svog osmog finala u karijeri, pri čemu čak sedmog u ovoj godini.

Tijafo, miljenik navijača u Njujorku, nakon poraza od Alkarasa jedva je zadržavao suze.

"Osjećam se kao da sam sve iznevjerio. Vratiću se i pobijediti. Oprostite mi ovaj put," rekao je 24-godišnji Amerikanac.

U drugom polufinalu Rud je pobijedio Rusa Karena Hačanova, sigurnom igrom u četiri seta.

"Presrećan sam, Obojica smo bili malo nervozni na početku, ali to je normalno. Za njega kao i za mene bio je to najvažniji meč u karijeri. Srećom, dobio sam prvi set, a u drugom i četvrtom setu sam igrao fenomenalno," kazao je Rud.

Ruud je istakao da je jedan od ključnih trenutaka meča bio poen pri njegovom vodstvu 6:5 u taj-brejku prvog seta. Trajao je čak 55 udaraca, a na kraju je poen osvojio Norvežanin za 1:0 u setovima.

"Bio je to vrlo važan poen u meču. Znao sam da je ovo velika prilika za osvajanje prvog seta. Mislim da smo obojica jednostavno odbili da pogriješimo znajući koliko je taj poen važan," kazao je.

"Kako se bližio kraj puls je bio jako visok, a noge su se u jednom trenutku gotovo tresle," otkrio je Norvežanin koji u nedjelju igra 14. finale u karijeri, a do sada je dobio devet pri čemu osam na zemlji.

U jednom je poražen od Alkarasa - Španac je slavio u aprilu na Mastersu u Majamiju.

Finale je u nedjelju od 22 sata.

Bonus video: