Rud protiv Alkarasa - pobjednik dobija sve

Na stadionu "Artur Eš" u Njujorku od 22 sata u finalu igraju Rud i Alkaras - pobjednik dobija sve

7605 pregleda 6 komentar(a)
Rud je bio bez šansi protiv Nadala u finalu Rolan Garosa, može li protiv "novog Nadala", Foto: REUTERS
Rud je bio bez šansi protiv Nadala u finalu Rolan Garosa, može li protiv "novog Nadala", Foto: REUTERS

Ulog u večerašnjem finalu u Njujorku (22 sata) nije samo najveći dio “kolača” od 60 miliona dolara nagradnog fonda US opena, 19-godišnji Karlos Alkaras i četiri godine stariji Kasper Rud igraju za sportsku besmrtnost, jer će jedan od njih podići prvi grend slem u karijeri. Pobjeda će za oba tenisera značiti ispunjenje djačačkih snova, jer donosi i prvo mjesto, naziv najboljeg tenisera svijeta...

Alkaras, treći favorit u Njujorku, finala se domogao još jednom spektakualrnom partijom, a kao i u dvije prethodne runde, u polufinalu je nakon pet setova dobio miljenika domaće publike Frensisa Tijafoa - 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3.

- U polufinalu grend slema morate da date sve od sebe, da se borite do posljednjeg poena. Nije važno igramo li pet ili šest sati. U svakom trenu moraš da daš sve što imaš. Samo tako je moguće doći do nevjerovatne šanse da se borim za titulu. Vidim ispred sebe i mjesto broj jedan i titulu, ali to je, ipak, tako daleko - rekao je Alkaras.

Španac je najmlađi finalista još od Pita Samprasa koji je 1990. godine osvojio US open sa 19 godina i 28 dana.

- Imam još jedan meč protiv igrača koji je nevjerovatan. Daću sve što imam. Moraću da se nosim sa pritiskom - kazao je Alkaras.

On će ove sezone igrati sedmo finale, osvojio je dva mastersa. U Majamiju je u finalu slavio protiv Ruda koji će danas igrati u 14. finalu (ima devet turnira, od toga osam na šljaci). Norvežanin je u polufinalu dobio Rusa Karena Hačanova (7:6, 6:2, 5:7, 6:2).

Njih dvojica su odigrali najduži poen na turniru od čak 55 razmjena, 17 više od prethodno najdužeg na turniru. I to poen koji je odlučivao pobjednika prvog seta.

- Bio je to ključan poen u meču. Mislim da smo obojica jednostavno odbili da pogriješimo znajući koliko je taj poen važan. No, nakon lake eliminacije od Nika Kirjosa u Indijen Velsu sam stigao do finala Majamija i sada i rivali sa puno više respekta ulaze u meč protiv mene. Nema više onog “lako ćemo on igra dobro samo šljaku”. Taj psihološki momenat je jako bitan, jer svi u mečeve protiv Rafe Nadala na šljaci izlaze sa mišlju da nemaju šansi - naglasio je Rud.

On se od djetinjstva ugledao na Rafu i Rodžera Federera.

- Odmalena sam gledajući ih u društvu oca maštao da vidim sebe na tom mjestu. Radio sam naporno i planski, sa psihologom koji me je naučio da borba ne traje samo na terenu, već sve vrijeme u životu. Ako radiš pravilno i svakodnevno onda imaš priliku da stigneš do cilja, jer i drugi igrači rade to isto - zaključio je Rud.

Bonus video: