Karlos Alkaras - od talenta do vladara

Mladi Španac osvojio US open i proslavio prvo mjesto na ATP listi

13102 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Karlos Alkaras je za kratko vrijeme prešao put od najvećeg talenta svjetskog tenisa do šampiona velikih turnira. Niko nikada, pa ni Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, nije imao takav meteorski uspon kao mladi Španac, koji je nevjerovatnu 2022. godinu zaokružio osvajanjem grend slema u Njujorku i prvim mjestom na svjetskoj listi.

Alkaras je u finalu US opena pobijedio Kaspera Ruda 3:1 (6:4, 2:6, 7:6, 6:3) i postao najmlađi teniski vladar u istoriji sa 19 godina i četiri mjeseca.

"Ovo je pomalo i ludo. Nikada nisam ni zamislio da mogu da uradim ovako nešto sa 19 godina. Sve je došlo tako brzo. Ovo je nešto o čemu sam sanjao, ali ne ovako rano. Iznenađen sam i naravno presrećan", rekao je Alkaras.

Njegov potencijal odavno je prepoznat i čim se pojavio na najvećoj sceni znalo se da će da bude prijetnja najboljim igračima današnjice.

To se i pokazalo na terenu - osvojio je dva mastersa, u Majamiju i Madridu, gdje je pobijedio i Đokovića i Nadala, na svakom turniru je bio konkurentan. Jasno je i da će u godinama koje slijede sada on biti taj koji diktira uslove i trendove.

"Sada uživam u momentu, sa peharom u rukama, ali naravno da želim više. Želim da dugo budem broj jedan, još mnogo sedmica, godina... Sjajan je osjećaj biti pobjednik, a znam da moram da nastavim da vrijedno radim i treniram, da se borim za svaki poen na svakom meču kako bih ispunio svoje ciljeve", rekao je Španac.

I Kasper Rud može da bude zadovoljan godinom, iako je izgubio oba grend slem finala. Prije Njujorka, poražen je i u Parizu, od Nadala, ali 23-godišnji Norvežanin je iz drugog plana dolazio do šanse da se bori za najveće trofeje.

"Kada dođeš do finala najvećeg turnira, znaš da te čeka veliki rival. Na Rolan Garosu možda i nisam dovoljno vjerovao da mogu da pobijedim Rafu. U Njujorku sam vjerovao da imam šanse, ali Karlos je bio bolji. Ne mogu da žalim, dao sam sve od sebe. Mislim da će mi iskustva iz ovih mečeva jako koristiti u budućnosti. Vjerujem da ću imati još finala, a nadam se da se ubuduće neću srijetati sa Špancima u posljednjem meču", istakao je Rud.

Plasman u finale Njujorka donio je Rudu drugo mjesto na svjetskoj listi - odnosno, kako kaže, sada je prvi iza najboljeg.

"Karlos je nevjerovatan. On je jedan od rijetkih talenata koji se pojave ne samo u našem sportu, već i u sportu uopšte. Vidjećemo kako će se razvijati njegova karijera, ali na pravom je putu. Trenutno zasluženo najbolji na svijetu, tako da ovo moje drugo mjesto uopšte nije loše", poručio je Rud.

Teniska sezona polako ide u finiš.

Od velikih turnira ostali su još mastersi u Parizu i Šangaju, zatim ATP finale u Torinu, pa pauza i pripreme za nove izazove i godinu koja bi mogla da označi i definitivnu smjenu generacija i silazak sa trona igrača koji su ispisali istoriju tenisa.

Bonus video: