Odlazak teniskog božanstva

Rodžer Federer stavio tačku na nestvarnu karijeru, tokom koje je postao jedan od najboljih i najvoljenijih sportista svih vremena

4162 pregleda 8 komentar(a)
Tenis neće više biti isti sad kada je on otišao: Rodžer Federer na rukama dugogodišnjih suparnika na oproštaju, Foto: DYLAN MARTINEZ/Reuters
Tenis neće više biti isti sad kada je on otišao: Rodžer Federer na rukama dugogodišnjih suparnika na oproštaju, Foto: DYLAN MARTINEZ/Reuters

Kada se prvi put pojavio na teniskim terenima, bio je neotesan, divalj, lomio je rekete i više je ličilo da će biti Nik Kirjos prije Nika Kirjosa nego velikan.

A kada je u petak istupio s velike scene, ni njegovi najljući rivali nisu mogli da sakriju suze, svjesni da je otišao jedan od najvećih svih vremena. Ne samo tenisa, već sporta uopšte - Rodžer Federer.

Neće možda biti upamćen kao najbolji, jer brojke govore protiv njega - osvojio je 20 grend slem titula, manje od Rafaela Nadala (22) i Novaka Đokovića (21), srpski as je nadmašio rekord Švajcarca po broju sedmica na 1. mjestu ATP liste (njegov od 237 uzastopnih će vjerovatno trajati vječno), ali će zauvijek ostati sinonim za tenis. Elegancija na terenu, savršeni voleji, izvanredni servisi, najljepši jednoručni bekhend, harizma..., pamtiće se decenijama.

Poslije duge pauze zbog povreda, Fedeks je nedavno najavio da će završiti karijeru na “Lejver kupu” u Londonu. U “O2 areni” se pojavilo 17.500 srećnika da ga isprate u legendu, a odabrao je da mu posljednji meč u karijeri bude u dublu s Nadalom, s kojim je odigrao nekoliko nezaboravnih grend slem finala, pogotovo na Vimbldonu.

Imao je i šansu da u penziju ode kao pobjednik, jer je servirao na meč-lopti u taj-brejku, ali su ipak slavili Amerikanci Džek Sok i Franses Tijafo. Nisu mu, ipak, pokvarili dan...

- Prebrodiću ovo nekako. Ovo je bio divan dan. Rekao sam momcima da sam srećan, a ne tužan. Uživao sam da vežem pertle pred izlazak na teren još jednom, posljednji put i u tome što sam igrao s Rafom i što su svi ovi velikani bili pored mene - rekao je 41-godišnji Švajcarac.

U SUZAMA PORUČIO: HVALA TI, MIRKA

A onda se “slomio” kada je zahvaljivao svojoj supruzi, Mirki.

- Mogla je da me zaustavi davno, davno, ali nije. Gurala me je i dozvolila mi da igram. To je nestvarno, hvala ti - kroz suze je poručio Fedeks.

Posljednji put su se na teniskim terenima čuli uzvici “Let’s go, Roger, let’s go”, ali Maestro iz Bazela nema za čim da žali.

- Sve mi ovo izgleda kao slavlje, a baš tome sam se nadao za kraj. Ovo je bilo savršeno putovanje i opet bih sve uradio isto.

Nadal nije ni htio ni mogao da sakrije suze što njegov najveći rival i prijatelj završava karijeru. Ali, ni ponos što je baš njega izabrao za partnera na oproštaju.

- Velika je čast biti dio ovog nezaboravnog trenutka u istoriji našeg sporta. Godinama smo dijelili mnogo stvari, sa Rodžerovim odlaskom s tura odlazi i važan dio mog života. Bio je pored ili ispred mene u veoma važnim trenucima u mom životu. Emotivno je sve ovo doživjeti, sve je to teško i opisati - istakao je Bik s Majorke.

PRVI TENISKI MILIJARDER

Koliki je uticaj Federera na tenis, najbolje govore brojke, jer je jedini teniser koji je stigao do desetocifrene zarade tokom karijere - 1,1 milijardi dolara. Od turnira je zaradio svega 130,6 miliona, sve ostalo od sponzorskih ugovora i od 2007. je svake godine zarađivao znatno više od konkurencije.

Zanimljivo, najviše je zaradio u godini korone, 2020, kada je sa 106,3 miliona dolara bio najplaćeniji sportista svijeta po Forbsovoj listi. Nadal je tokom karijere, po Forbsu, zaradio 500, a Đoković 470 miliona, a ispred Fedeksa su samo Tajger Vuds, Kristijano Ronaldo, Lebron Džejms i Lionel Mesi. Više je novca prigrabio i Majkl Džordan, ali nakon karijere, i to zahvaljujući modnom brendu “Air Jordan”.

SAMPRAS, RODIK, NADAL I ĐOKOVIĆ

Tokom 24-godišnje karijere Federer je odigrao mnogo spektakularnih duela. “Rađanje” velikana je nagovijestio meč osmine finala Vimbldona 2001. godine, kada je savladao sedmostrukog šampiona Pita Samprasa.

Osam godina kasnije na Centralnom terenu je nadmašio Samprasov rekord 15. grend slem titulom u nestvarnom obračunu s Endijem Rodikom. Djelovalo je da će ga Amerikanac u tome osujetiti, ali je Švajcarac u 30. gemu 5. seta prvi put iskoristio brejk loptu u finalu i slavio 5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14.

Godinu ranije on i Nadal su odigrali jedan od teniskih klasika, koji će se pamtiti vjekovima. U najdužem finalu Vimbldona, dugom četiri sata i 48 minuta, koji je završen po mraku, Španac je trijumfovao 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7.

- Bio sam srećan što sam tamo, što sam bio dio tog finala. To je najbolji teniski meč koji sam gledao u životu - govorio je kasnije legendarni Bjern Borg.

Dva najteža poraza mu je, ipak, nanio Đoković. U polufinalu US opena 2011. Federer je vodio 5:3 u 5. setu, imao i 40:15, ali se Nole nestvarno izvukao i dobio odlučujući dio igre 7:5.

Gotovo ista situacija se dogodila 2019. u finalu Vimbldona, kada je Federer bio na poen od istorije, od statusa najstarijeg grend slem šampiona. Vodio je 8:7 u 5. setu i 40:15 na svoj servis, ali se Đoković opet izvukao kao Hudini i onda u u 25. gemu postao prvi teniser koji je titulu na Vimbldonu osvojio u taj-brejku...

Bonus video: