Ko je novi kralj šljake?

U Parizu danas počinje 127. Rolan Garos, najveći kandidati za tron Rafaela Nadala su Karlos Alkaras i Novak Đoković

22965 pregleda 125 reakcija 19 komentar(a)
Alkaras i Đoković, dva prva favorita po bukmejkerima, Foto: REUTERS/Isabel Infantes
Alkaras i Đoković, dva prva favorita po bukmejkerima, Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Kralja šljake nema, Rafael Nadal zbog povrede ne može da napadne jubilarnu, 15. titulu na Rolan Garosu i tron je upražnjen.

Ljubitelji tenisa zbog toga postavljaju samo jedno pitanje - ko će se popeti na njega? Hoće li Karlos Alkaras dokazati da je dostojan nasljednik slavnog zemljaka i na najsporijoj podlozi, da li će Novak Đoković 23. grend slem titulom postati i zvanično najbolji svih vremena, može li Danil Medvedev da nastavi tamo gdje je stao u Rimu, ili će neko četvrti podići Kup musketara?

Odgovor će se znati 11. juna, kada će se staviti tačka na drugi grend slem sezone na stadionu “Filip Šatrije”.

- Nevjerovatan je osjećaj bilo osvojiti Masters u Rimu, sigurno imam veća očekivanja nego obično na Rolan Garosu. Ali, znam i koliko je ovdje teško. Moram da iskoristim samopouzdanje, ali ne smijem da budem ni previše samouvjeren, jer to može da bude opasno - rekao je Medvedev.

Rus je četiri puta zaredom u Bulonjskoj šumi ispao na startu, 2021. stigao do četvrtfinala, a lani do osmine finala. Sada bi mogao da ode dalje, ali je oprezan.

- U tenisu ponekad postoji sujevjerje da ćete, što bolje igrate prije turnira, to biti gore za vas. Dešavalo mi se da sam u lošoj formi, da na treningu ne mogu da ubacim nijednu lopticu gdje želim, a onda izađem na teren i odigram odlično - istakao je drugi nosilac.

Rolan Garos
foto: Graphic News

Prvi kosturaš je Alkaras, koji je preuzeo 1. mjesto na ATP listi od Đokovića i po bukmejkerima je prvi favorit za titulu. Šampion US opena, međutim, na šljaci nema nijednu veliku titulu, sem u Madridu, gdje su tereni mnogo brži nego u Parizu.

U projektovanom polufinalu bi mogao da se sudari baš sa 36-godišnjim Srbinom.

- Nova generacija je već tu. Očigledno je da Karlos igra nevjerovatan tenis. Takođe je dobro za naš sport što imamo nova lica. Godinama smo govorili da možemo da očekujemo da će doći trenutak smjene generacije. Pokušavam da se još držim sa svima njima, imam glad da nastavim - rekao je Nole.

Đoković nije blistao nakon osvajanja Australijan opena, ali Holger Rune, koji ga je pobijedio u RImu, nema dilemu.

- Ako moram da izaberem jednog favorita, vjerovatno ću izabrati Novaka. Ove godine je, ipak, sve otvorenije jer nema Rafe - naglasio je 20-godišnji Danac.

2,50

iznosi kvota svjetskih kladionica da će novi šampion Rolan Garosa biti Karlos Alkaras. Na treću titulu Novaka Đokovića kvota je 3,30, a slijede Holger Rune (8), Danil Medvedev (9), Janik Ziner (12), Stefanos Cicipas (15)...

Bonus video: