Rusi i Bjelorusi mogu da se takmiče na Vimbldonu, ali uz određene uslove

Oni ne mogu da "nose ili budu viđeni sa bilo kojim predmetom koji sadrži sliku, simbol, zastavu, obilježje" koji bi mogli da ukazuju na podršku ratu ili ruskom i bjeloruskom režimu

7052 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski i bjeloruski teniseri će na ovogodišnjem Vimbldonu ponovo moći da se bore za trofej, ali će na trećem grend slem turniru u sezoni morati da poštuju određena pravila.

Oni su prošle sezone bili suspendovani sa Vimbldona poslije ruske invazije na Ukrajinu, a njihovo učešće ove godine zavisilo je od potpisivanja izjave o neutralnosti, prenio je danas BBC.

To znači da ne mogu da izraze podršku invaziji, kao ni ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ili njegovom bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku.

Oni ne mogu da "nose ili budu viđeni sa bilo kojim predmetom koji sadrži sliku, simbol, zastavu, obilježje" koji bi mogli da ukazuju na podršku ratu ili ruskom i bjeloruskom režimu.

Teniseri, takođe, ne smiju da dobiju novčana sredstva tih država, kao i kompanija kojima upravljaju ili ih kontrolišu pojedinci koji su pod sankcijama.

Svaki igrač koji nosi ruski ili bjeloruski fudbalski dres, takođe, može biti sankcionisan, posebno ako je u pitanju dres nekog vojnog kluba poput moskovskog CSKA, naveo je BBC i podsjetio na slučaj kada je Anastasija Potapova dobila zvanično upozorenje WTA jer je na turniru u Indijan Velsu nosila dres Spartaka iz Moskve.

Sva ova pravila, kako piše BBC, važe i za sve članove timova tenisera.

Takođe, navijači koji će prisustvovati Vimbldonu treba da budu svjesni da će ruske i bjeloruske zastave biti zabranjene na tribinama, piše BBC.

Vimbldon počinje 3. jula.

Bonus video: