Vilander: Đoković je favorit na Vimbldonu

Takmičenje na Vimbldonu počinje u ponedeljak 3. jula

3213 pregleda 2 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Sedmostruki grend slem šampion Mats Vilander rekao je danas da je srpski teniser Novak Đoković veliki favorit za osvajanje trofeja na Vimbldonu.

Đoković je ove godine osvojio Australijan open i Rolan Garos i juri kalendarski grend slem, odnosno osvajanje sva četiri velika turnira u istoj godini.

"Za mene je Novak Đoković veliki favorit. Mislim da je veliki favorit jer još nisam vidio nekoga ko je čvrst kao Novak sa osnovne linije, koji servira dobro kao Novak. Tokom godina njegov servis se stalno poboljšavao", rekao je Vilander za Eurosport, gdje je stručni konsultant za tenis.

"Na Rolan Garosu protiv Karlosa Alkarasa, vidjeli smo koliko je važan servis, koliko je važno osvojiti tri poena poslije prvog servisa, posebno kada je rezultat tijesan u gemovima na svoj servis. I ne vidim to kod Karlosa Alkarasa ili Holgera Runea, Aleksa de Minora ili nekog drugog mladog igrača. Niko ne servira precizno kao Novak, a mislim da je servis na Vimbldonu izuzetno važan", dodao je.

Đoković je rekorder sa 23 grend slem trofeja, ispred Španca Rafaela Nadala koji ima 22.

Vilander je rekao da će srpski teniser biti pod pritiskom zbog pokušaja da osvoji kalendarski grend slem, kao i zbog mogućnosti da se "odlijepi" od Nadala po broju grend slem trofeja.

"Ako pobijedi izjednačiće se sa Margaret Kort na 24 grend slem trofeja. Ako pobijedi on je na jedan trofej od kalendarskog grend slema, ako pobijedi biće dovoljno daleko od Rafaela Nadala da ovaj ne može da ga ugrozi", naveo je on.

Vilander smatra da je Đoković izvukao pouku iz poraza u finalu US opena protiv Rusa Danila Medvedeva, kada je bio na korak od kalendarskog grend slema.

"Naravno kalendarski grend slem se osvajao i ranije, ali Novak bi se odvojio od Rodžera i Rafe. Mislim da je ovog puta malo opušteniji Vimbldon za njega. Mislim da dolazi na turnir misleći da je travnati teren neprijatan za većinu igrača. Barem ja to tako vidim. Ima nekoliko igrača od kojih može da izgubi, ali ne vidim da mnogo igrača može da osvoji Vimbldon", naveo je.

"Kad odete na US open ili Australijan open, ima mnogo, mnogo igrača koji mogu da imaju dvije sjajne nedjelje i osvoje titulu. Niko se zaista ne osjeća komotno na travi, osim možda Novaka Đokovića. I razlog zbog kojeg se osjeća komotno je zbog toga što zna da se ostali igrači tako ne osjećaju", ocijenio je sedmostruki grend slem šampion.

Uoči Vimbldona, Alkaras je osvojio titulu u londonskom Kvinsu, prvi trofej na travi.

"Ta pobjeda je vrlo opasna. Ali da li je mogao da nauči za godinu dana na travnatim terenima i malom broju mečeva? Da li je naučio dovoljno da zaprijeti Novaku? Mislim da nije. Pritisak je prisutan, ali Đoković je zdrav, izgleda mlado. Mislim da može da osvoji Vimbldon sljedeće godine ako ga ne osvoji ove godine. Mislim da ima više vremena nego što mi vjerovatno mislimo, pošto nije uobičajeno da imate više vremena kada imate 36 godina i već ste sve osvojili", rekao je Vilander.

Takmičenje na Vimbldonu počinje u ponedeljak 3. jula. Đoković će braniti titulu na tom londonskom grend slem turniru koji je osvajao sedam puta.

Bonus video: