Novakovi jubileji - 30. i 350. pobjeda

Novak Đoković upisao 30. uzastopnu pobjedu na Vimbldonu, a ukupno 350. na grend slemovima. Neki rekordi Rodžera Federera sve su bliži

15085 pregleda 6 komentar(a)
Rekordi i podvizi se samo nižu: Novak Đoković slavi pobjedu nad Džordanom Tompsonom, Foto: Reuters / DYLAN MARTINEZ
Rekordi i podvizi se samo nižu: Novak Đoković slavi pobjedu nad Džordanom Tompsonom, Foto: Reuters / DYLAN MARTINEZ

Čovjek koji je osvojio rekordne 23 najvažnije titule vezao je 23. pobjedu na najvećim turnirima, 30. uzastopnu na Vimbldonu, a ukupno 350. na grend slemovima. Za ta dva jubileja bila su mu dovoljna dva brejka u 6. i posljednjem gemu meča - Novak Đoković je savladao Džordana Tompsona 6:3, 7:6, 7:5 i stigao do 3. kola najprestižnijeg turnira na svijetu.

Rezultat možda govori da nije bilo lako, ali brojke najbolje potvrđuju da nije bilo nikakvih dilema. Srpski as je na svoj servis izgubio svega 18 od 94 poena, samo u dva gema je dozvolio Australijancu da stigne do izjednačenja, a nije mu dao nijednu brejk šansu, niti dozvolio mini-brejk u 13. gemu 2. seta.

- Ne znam da li sam htio da se sretnem sa Džordanom ovako rano na turniru, ali mu čestitam na izvanrednom izdanju. Nije imao sreće u 2. setu, ali je odigrao odličan meč. Zaslužuje salvu aplauza, to je sigurno - hvalio je Đoković svog rivala.

Finalista junskog turnira na travi u Hertogenboshu je u 1. kolu preokrenuo poslije 0:2 u setovima protiv Brendona Nakašime, u svom prvom sudaru sa Đokovićem “ispalio” 21 as, ali mu to nije bilo dovoljno. Čovjek koji nije izgubio na terenima Ol Ingland klaba 2.185 dana je slavio poslije dva sata i 27 minuta i sada može da čeka pobjednika duela Stena Vavrinke i 29. nosioca Tomas Martina Ećeverija. Taj duel je bio zakazan za juče, ali zbog novih odlaganja izazvanih kišom pomjeren je za danas.

U najuzbudljivijem meču dana, Stefanos Cicipas je iskoristio treću meč loptu i u super taj-brejku izbacio Dominika Tima (3:6, 7:6, 6:2, 6:7, 7:6), čime je ušao u 2. kolo. Prve mečeve su konačno završili i nosioci Danil Medvedev (3), Holger Rune (6), Tomi Pol (16), Danijel Šapovalov (26) i Miloš Raonić, koji je izbacio kvalifikanta Denisa Novaka (6:7, 6:4, 7:6, 6:1). Čak sedam mečeva 1. kola još nije završeno, a neki nisu ni počeli, kao duel 19. kosturaša Aleksandera Zvereva, koji će se tek danas prvi put s druge strane mreže vidjeti Holanđanina Gajsa Brauvera.

Osim Đokovića, u 3. kolu je još samo i njegov potencijalni rival u polufinalu Janik Ziner, koji je bio bolji od Dijega Švarcmana (7:5, 6:1, 6:2).

U ženskom singlu, među 32 najbolje je prva ušla 11. kosturašica Darja Kasatkina, koja je za tačno sat izbacila domaću nadu Džodi Baridž (6:0, 6:2), a 10 minuta više i isti broj gemova bio je potreban prvoj favoritkinji Igi Sfjontek u duelu sa Sarom Soribes-Tormo (6:2, 6:0).

Bonus video: