Prvi protiv drugog u sudaru generacija na kultnom terenu

U finalu Vimbldona danas od 15 časova igraju sedmostruki šampion Novak Đoković i Karlos Alkaras

29121 pregleda 226 reakcija 61 komentar(a)
Đokovićeva prednost je iskustvo najvećih mečeva, Foto: Reuters
Đokovićeva prednost je iskustvo najvećih mečeva, Foto: Reuters

Sedmostruki šampion ili momak kojeg je Danil Medvedev, poslije “metle” u polufinalu, uporedio s Velikom trojkom, sadašnjost i istorija ili budućnost tenisa, Novak Đoković ili Karlos Alkaras? Samo za jednog ima mjesta na tronu, s najprestižnijim peharom u rukama - vimbldonskim.

Obračun na kultnom Centralnom terenu počinje u 15 časova po našem vremenu, a ulog je ogroman. Đoković ima šansu da 24. grend slem titulom dostigne Margaret Kort na 1. mjestu vječne liste, da osmim peharom na Vimbldonu izjednači rekord Rodžera Federera, tj. postane treći igrač koji je vezao pet titula u Londonu, poslije Maestra iz Bazela i Bjerna Borga. Karlitos, s druge strane, želi da se osveti za poraz u polufinalu Rolan Garosa i najavi da bi nekada mogao da sruši sve Novakove rekorde...

- Ovo je vjerovatno najiščekivanije finale od početka turnira za većinu ljudi. Biće to njegovo prvo finale na Vimbldonu. Baš je mlad, ali je već veoma konstantan, čak i na travi, malo ko je očekivao da igra ovako dobro. Stil igre mu je za šljaku i sporije betone, ali on se nevjerovatno brzo adaptirao na sve podloge i izazove koje mu postavljaju razni protivnici - rekao je Đoković, prvi favorit ali drugi reket svijeta.

Prije mjesec u Parizu, Alkaras je “izgorio” pod pritiskom, uhvatili su ga grčevi, ali sada će vjerovatno biti spremniji za veliku bitku.

- U Parizu smo imali dosta dobar meč, dok on nije počeo da ima fizičke probleme. Sada smo u drugačijim uslovima, trava je neuporediva sa šljakom. Imam više iskustva s igranjem, igrao sam osam finala Vimbldona, ali on je u sjajnoj formi, gladan je, mlad. Ali, i ja sam gladan, tako da - hajde da imamo gozbu - zaključio je Đoković.

Nole je na putu do finala izgubio jedan set, Alkaras dva. Mlađi finalista je svjestan da je njegov rival u prednosti.

- Svi znaju da je Novak glavni favorit, čak i ja. Znam da je favorit, osvojio je posljednja četiri Vimbldona, želi peti u nizu, ima niz od 34 meča bez poraza ovdje, to je “ludo”. Pokušaću da ne mislim na to, na svu tu statistiku koju ima ovdje na Vimbldonu. Ponašaću se kao da je u pitanju samo još jedan meč, kao i svaki drugi koji sam odigrao. Trudiću se da pokažem najbolje i nađem način da ga pobijedim - poručio je 20-godišnji Španac, koji bi porazom skliznuo na drugo mjesto u rejtingu ATP-a.

Bonus video: