(Ne)očekivano finale: Đoković 24 ili Medvedev 2?

U finalu US opena večeras od 22 sata igraće drugi i treći nosilac, Novak Đoković i Danil Medvedev

14351 pregleda 118 reakcija 16 komentar(a)
Medvedev zna da će finale biti drugačije nego 2021. godine, Foto: REUTERS
Medvedev zna da će finale biti drugačije nego 2021. godine, Foto: REUTERS

Protiv rivala koji ga je 2021. godine spriječio da ostvari antologijski poduhvat, osvoji četvrtu grend slem titulu u istoj sezoni, Novak Đoković će se večeras - na istom mjestu, velelepnom stadionu “Artur Eš” u Njujorku, boriti za 24. grend slem trofej u karijeri i poravnanje sa Margaret Kort na vrhu vječne liste najvećih trofeja u tenisu, računajući obje konkurencije.

Danil Medvedev je neočekivani Đokovićev rival, iako se za finale u kojem se sastaju drugi i treći nosilac teško može reći da je neočekivano. Ipak, teniski svijet je u njemu vidio Karlosa Alkarasa, moćnog 20-godišnjeg Španca, prošlogodišnjeg šampiona US opena, pobjednika Vimbldona, koji je prije dvije noći naletio na ruski zid (3:1).

Medvedev je, kako i sam kaže, skočio iznad glave u tri od četiri odigrana seta sa favorizovanim Špancem, i ne krije da će mu isto trebati i večeras u velikom finalu. Rus je uočio specifičan algoritam srpskog tenisera, tako da ne očekuje da će mu za pobjedu biti dovoljan nivo igre iz finala US opena 2021. godine, kada je u tri seta dobio Đokovića.

- Morate da shvatite da Novak nikada ne ostaje isti nakon poraza. On je drugačiji. On ima drugačiju psihologiju. Zato ima 23 grend slema, rekordan broj mastersa i vremena provedenog na prvom mjestu ATP. On će biti 10 puta bolji nego tada u finalu, pa i ja moram biti isto 10 puta bolji ako želim da ga pobijedim. A želim i spremam se za ‘rat’, psihološka priprema je tu najvažnija. Pogledajte samo kako me je dobijao nakon tog poraza u Njujorku, ili kako je samo odigrao i slavio u epskom finalu Sinsanatija protiv Alkarasa, odmah nakon što ga je Španac dobio u finalu Vimbldona. Ne, Đoković će biti drugačiji - objasnio je Medvedev.

On je uspio da spriječi Alkarasa da odbrani trofej u Njujorku, što je posljednjem uspjelo još Rodžeru Federeru 2008. godne, kada je vezao pet uzastopnih titula još od 2004.

- Odigrao sam fantastično, u tri seta sam bio na 11 od maksimalnih 10, samo u jednom setu, trećem, sam odigrao svoj ‘maksimum’ - desetku, i izgubio sam ga. Moram da opet budem bolji od svog najboljeg tenisa, jer Novak je Novak. Osvojio je 23 grend slema, a ja samo jedan - objasnio je Medvedev, koji ima pozitivan skor, šest pobjeda u 11 mečeva sa prvim igračima svijeta, a svih pet puta je Đokovića dobio kada je Srbin bio broj jedan.

U međusobnim duelima ipak je 9:5 u korist Đokovića, koji će od ponedjeljkla biti prvi na ATP listi. U mečevima sa top 10, Medvedev ima odnos 37:36.

Šta tek reći za Đokovićevih rekordnih 250 pobjeda nad pripadnicima teniske elite, iza je Federer sa 224. U 72. učešću na grend slem turnirima Nole je došao u rekordno 36. finale, ako pobijedi biće prvi sa 24 grend slema i open eri, jer je Kort osvojila 13 najvećih pehara prije nego što je “bijeli sport” profesionalizovan.

I Đoković ne planira da stane...

- Može to nekome zvučati drsko ili arogantno, ali nisam iznenađen ličnim uspjesima. Znam koliko radim, koliko truda ulažem da bih bio u poziciji da se borim za najveće trofeje i znam da to zaslužujem. Uvijek vjerujem u svoju sposobnost, vještinu i kvalitet igre koji mogu pokazati u najvažnijim trenucima. Godine su samo broj. A o penziji ne želim ni da razmišljam dok sam na vrhu. Jednostavno, ne vidim nikakav razlog. Razmišljaću o tome ako me mladi počnu ‘razbijati’ u ranim fazama grend slemova. Tada ću vjerojatno reći da je vrijeme za odlazak, ali za sada sam još uvijek u igri - samopouzdano je objavio svoje ciljeve Đoković.

On je ove sezone treći put u karijeri došao do sva četiri finala grend slema, ali sada kao najstariji kojem je to uspjelo. Pobjedom protiv Medvedeva četvrti put bi podigao trofej u Njujorku.

Medvedev danas igra u petom grend slem finalu, ima samo osvojen US open te 2021. godine, kada je Đokovića spriječio da uzme kalendarski slem.

I Đoković je imao neuporedivo lakše rivale do finala ovoga puta, u polufinalu je s lakoćom savladao 20-godišnjeg Amerikanca Bena Šeltona.

- Šta razlikuje Đokovića od ostalih rivala protiv kojih sam igrao na US openu!? Vatra, taj žar u očima a iz njega bukvalno izbija duh rivalstva i to tokom cijelog meča u kojem ne gubi fokus. Interesantno da sam ja želio da uradim baš to protiv njega, ali... - objasnio je Šelton razliku između Đokovića i ostalih igrača.

Bonus video: