Đoković: Možda djeluje da sam miran, ali u meni se odvija oluja, mladi teniseri su probudili zvijer u meni

"Finale Vimldona 2018? Sve svoje setove dobio sam u taj brejkovima. Ako se pogleda cjelokupna statistika, Federer je bio znatno bolji igrač u svakom aspektu, ali sam pobijedio. To zapravo ilustruje da se meč i dalje može dobiti ako uspiješ da u onim najvažnijim momentima odigraš na svom vrhuncu"

16446 pregleda 117 reakcija 9 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Njegov tenis je praktično perfekcija, ali njegov najveći adut uvijek je bila mentalna snaga - najbolji teniser svijeta Novak Đoković kaže da to nije dar.

"Naravno da nije dar - to je nešto na čemu se radi. Možda djeluje kao da sam miran i fokusiran, ali vjerujte - u meni se odvija oluja. Najveća bitka uvijek je unutra", poručio je Đoković u emisiji "60 minutes“ na američkom CBS kanalu.

Nastavio je najbolji teniser planete u sličnom tonu...

"Svi imamo svoje sumnje i strahove, osjećam ih u svakom meču. Iskreno, ne volim mentalni sklop koji vidim u mnogim sportovima - 'Samo misli pozitivno. Budi optimističan. Nema mjesta za sumnju i strah’. To je nemoguće", naglasio je Đoković.

A, šta to odvaja najbolje od dobrih tenisera?

"Razlika između velikih šampiona i onih koji se muče da dođu na najviši nivo jeste sposobnost da ne ostanu previše dugo u takvim emocijama. Za mene to traje relativno kratko. Kada se desi, odmah to prihvatim. Možda eksplodiram, možda vičem na terenu, šta god da se dogodi, ali u stanju sam da se vratim i resetujem".

Jedan od mečeva u kojima je možda i najbolje pokazao koliko je psihički jak bilo je epsko finale Vimbldona 2018. protiv još jednog velikana Rodžera Federera, kada je u maratonskom meču slavio iako je Švajcarac imao dvije meč lopte na svoj servis.

"Slavio sam sa 13:12 u petom setu - sve svoje setove dobio sam u taj brejkovima. Ako se pogleda cjelokupna statistika, Rodžer je bio znatno bolji igrač u svakom aspektu, ali sam pobijedio. To zapravo ilustruje da se meč i dalje može dobiti ako uspiješ da u onim najvažnijim momentima odigraš na svom vrhuncu".

Govorio je Đoković i o "korona vremenu", ponovio da nije antivakser, već da je za slobodu izbora, a dotakao se i navijača koji su često protiv njega.

"Postoje oni koji misle da je za mene zapravo bolje ako publika ne navija za mene, jer to teniski izvlači najbolje iz mene. I to se dešavalo, ali s druge strane, ipak, više uživam kada imam lijepu podršku publike".

Ne krije da su pritisak i stres mnogo veći kada publika navija protiv njega.

"Naravno, u većem dijelu moje karijere je bilo tako, ali naučio sam da budem najbolji u neprijateljskoj atmosferi", jasan je Đoković.

Mnogo velikih trofeja osvojio je protiv druga dva velikana svog vremena Federera i Rafaela Nadala, ali i nastavio nakon toga - momak koji je osvojio 24 grend slem titule i sa 36 godina drži lekcije mnogo mlađim teniserima.

"Ne znam da li zvuči dobro, ali mislim da su mi dodatna motivacija mladi momci koji su gladni uspjeha i inspirisani da odigraju najbolje što mogu baš protiv mene. Na neki način su probudili zvijer u meni", ne krije Đoković.

Jedan od njih je svakako Karlos Alkaras.

"On je najkompletniji igrač kojeg sam vidio poslije dugo vremena. Vimbldonski poraz me je toliko razbjesnio da sam nakon toga morao da osvojim sve u SAD. To rivalstvo je velika prilika da guram jače nego ikada ranije", rekao je između ostalog Đoković.

Bonus video: