Ema Radukanu opet kreće ka vrhu

Šampionka US opena iz 2021. godine želi da se vrati gdje je bila, ali se ne opterećuje rezultatima ove sezone

3730 pregleda 0 komentar(a)
Na Indijen Velsu posljednji put vezala tri pobjede, sada se vraća tamo: Ema Radukanu, Foto: Melinda Nagy / Shutterstock
Na Indijen Velsu posljednji put vezala tri pobjede, sada se vraća tamo: Ema Radukanu, Foto: Melinda Nagy / Shutterstock

Kada se sa vajld-kardom pojavila na Vimbldonu 2021. godine i dogurala do osmine finala, engleski tenis je konačno dobio naznaku zvijezde u ženskoj konkurenciji koju je čekao decenijama. Još kada je dva mjeseca kasnije šokirala sve i bez izgubljenog seta osvojila US open, mislilo se da je samo nebo granica za Emu Radukanu.

Ali, kćerka Rumuna i Kineskinje rođena u Kanadi, koja nastupa za zemlju gdje je sa porodicom doselila kada je imala dvije godine, polako je počela da nestaje sa velike scene. Povrede, problem sa nošenjem sa pritiskom djevojke koja je za nekoliko mjeseca iz anonimnosti dospjela u žižu interesovanja, doveli su do strmoglavog pada na WTA listi.

Radukanu je sada tek 250. na svijetu (najbolji plasman joj bio 10. mjesto), a na četiri turnira u 2024. godini je upisala svega tri pobjede. Posljednji put je imala više od jednog trijumfa u nizu prije godinu na Indijen Velsu, kada je prošla prva tri kola i ispala u osmini finala od Ige Sfjontek, ali je nakon toga pauzirala osam mjeseci zbog povreda i operacija skočnog i oba ručna zgloba.

Igračica koja nosi i breme jedne od najljepših na turu (zna se kako su zbog toga “nestale” Ana Kurnjikova, Oženi Bušar...) odlučna je u namjeri da se vrati u svjetski vrh. A put ka tome počeće baš u Indijen Velsu, gdje će večeras u 1. kolu igrati sa Rebekom Masarovom.

Rezultati joj, makar zasada, nisu u prvom planu.

- Želim da radim na tome da postanem bolja teniserka. Nisam previše zabrinuta oko rezultata na ovogodišnjim turnirima. Mnogo ljudi bi reklo da su mi potrebni mečevi, ali mislim da mi je bolje da radim na razvoju svoje igre. Ne želim da se oslanjam na želju publike da me gleda što češće ili da se zbog podizanja forme prijavljujem za čelendžere. Cilj mi je samo da razvijam svoje vještine - rekla je Radukanu za BBC.

Dugo odsustvo je ostavilo posljedice, toga je svjesna i 21-godišnja teniserka.

- Ovo je bilo teško putovanje za mene, nisam znala šta da očekujem nakon osam mjeseci pauze. Brzo sam se umarala, ali mi se čini da sam se dosta osvježila i da spremna dočekujem američku turneju - naglasila je Radukanu.

Bonus video: