Ruski rulet za Nadala u Njujorku: Ko je „mašina” - Rafa ili Danil?

U finalu US opena večeras od 22 sata u Njujorku igraće drugi nosilac Rafael Nadal protiv sve boljeg Danila Medvedjeva
3693 pregleda 0 komentar(a)
Nadal i Medvedev, Foto: Paul Chiasson
Nadal i Medvedev, Foto: Paul Chiasson

U finalu posljednjeg grend slema sezone večeras u 22 sata u Njujorku igraju Rafael Nadal i Danil Medvedjev. Španac je apsolutni favorit, jer juri 19. grend slem pehar, 23-godišnji Moskovljanin je prvi put u ovoj ulozi.

Rafi su se savršeno slagale kockice tokom ovogodišnjeg izdanja US opena, od žrijeba do sječe favorita već u prvim koilma donjeg dijela kostura u kojem je bio nosilac.

Uz predaju rivala iz Australije Kokinakisa u drugom kolu, Španac je do finala izgubio samo set od Marina Čilića. Bio je blizu tome i u polufinalu sa Italijanom Mateom Beretinijem, koji je ispustio dvije vezane set lopte i to jednu udarcem koji u pet prethodnih pokušaja nije promašio.

Nadal je dobio Beretinija nakon 158 minuta igre, četiri minuta više je trebalo Medvedjevu u polufinalnom okršaju sa Grigorom Dimitrovim, koji je takođe riješen u tri seta. Osim iskustva u igranju finala najvećih turnira, na strani Nadala je i podatak da je sa lakoćom osvajao grend slem titule u svih pet slučajeva kada se polufinala nisu domogli Novak Đoković ili Rodžer Federer.

Medvedjev je, s druge strane, svjestan da mu Nadalov stil tenisa ne odgovara. Pokazao je to i njihov jedini međusobni okršaj u finalu Mastersa u Montrealu, u kojem je Španac dozvolio Rusu tek tri gema u prvom setu, u drugom nijedan.

- Ne, ja ne mislim da sam “mašina”! Ja mislim da je Rafa “mašina”. Prava zvijer na terenu sa nevjerovatnom energijom. Ja sam samo prilično napredovao, ako se uzmu u obzir rezultati iz prethodne sezone. Bilo je ovo dugo ljeto, koje je jako brzo prošlo, jer sam igrao u finalima četiri posljednja turnira. I nisam imao vremena da razmišljam, i zaista ne znam odakle mi snaga da se vratim u pojedinim mečevima. Prije sam ih redovno gubio, kao protiv Davida Gofana na Vimbldonu. Nikada prije nisam prošao četvrti krug grend slema, i srećan sam što polufinale sa Dimitrovim nije predugo trajalo i nadam se da ću u finalu biti spreman - rekao je Medvedjev.

On je prvi igrač koji je ove sezone stigao do sedmog finala i brojke od 50 pobjeda (prošlu je završio sa 43). Prvi put se i kvalifikovao na završni turnir sezone - finale Mastersa, a dobio je 22 od 24 posljednja meča.

Uz poraz od Nadala u finalu Montreala izgubio je i finale Vašingtona od Nika Kirjosa, ali je pred US open osvojio Masters u Sinsinatiju, na kojem je u polufinalu savladao Đokovića... Protiv Nadala biće mu, međutim, potrebna dodatna doza samopouzdanja.

- Nadam se da ću u finalu biti baš onakav kakvim me Medvedjev opisao.To će mi biti potrebno. Pokazao je u duelima sa Đokovićem koliko je opasan, a koliko znam u finalu US opena neće biti vjetra pa naš jedini duel ne računam kao mjerodavan. Moram da dam maksimum, jer ne krijem da želim rekord po broju grend slem trofeja. Ali i bez toga spavam mirno, jer stalno dajem maksimum - istakao je Nadal.

Bonus video: